skip to Main Content

Digital branding cruciaal om top-of-mind te blijven bij consumenten

Donderdag 11 april 2019 werden weer 50 klanten van Stroom bijgepraat over digital branding en beeldcultuur anno 2019. Rutger Mackenbach (directeur van Stroom) en Aljen de Boer (Head of Inspiration bij trendbureau Trendsactive) zorgden ervoor dat iedereen met een hoop nieuwe kennis en de nodige inspiratie huiswaarts ging.

Aljan had het o.a. over de impact van de beeldcultuur op onze samenleving. Onze eigen Rutger Mackenbach nam je mee in digital branding anno 2019.

 

Waarom digital branding?

Branding is sinds de jaren ’60 van groot belang geworden voor merken. Als de consument voor een schap in de winkel staat wil je natuurlijk dat jouw merk gekocht wordt. Daar zorg je voor door een breinpositie te claimen in het hoofd van de consument. TV reclames waren de manier om dit voor elkaar te krijgen. Maar is branding in de digitale wereld nog wel belangrijk nu we met een enkele muisklik al bij het een gewenst product uit kunnen komen?

Het antwoord hierop is simpel: Ja! Nooit eerder is het aanbod zo groot geweest en is het zo makkelijk om een concurrerend product te kopen. Meer dan ooit is het van cruciaal belang om een goede breinpositie bij de consument te bemachtigen, zodat ze niet algemeen zoeken op ‘batterijen kopen’ waarbij er talloze opties gegeven worden, maar dat ze zoeken op ‘Duracell batterijen kopen’, zodat ze direct bij jouw product uitkomen. Zeker met de opkomst van voice search moet je zorgen dat jouw merk zo sterk is dat mensen niet het algemene product zoeken, maar direct jouw merk noemen voor in het winkelwagentje.

De 5 belangrijkste tips voor branding in de digitale wereld

  • Video is het meest effectieve format als het gaat om branding. Tot wel 3x effectiever dan non-video uitingen (Binet & Field).
  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar houd de communicatie kort. Een TVC van 30” online doorplaatsen is meestal geen goed plan. 8 tot 15 seconden is aan te raden en zorg dat de boodschap direct duidelijk is, voordat je bijvoorbeeld wordt geskipt op YouTube.
  • Speel in op emotie. Een emotionele benadering levert tot wel 42% meer resultaat op dan een rationele benadering (Binet & Field).
  • Reserveer 60% van je marketingbudget voor branding en 40% voor performance. Dat is de ideale combinatie (Binet & Field).
  • Wees consistent, zonder de frisheid te verliezen (Byron Sharp).

 Beeldcultuur verandert de maatschappij

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het is cliché, maar het klopt nog altijd. Communicatie wordt steeds visueler. In één oogopslag kan je met beeld veel meer duidelijk kan maken dan met een lap tekst. Een goed voorbeeld van de huidige beeldcultuur zijn de emoticons (smileys) die volop worden gebruikt in de online communicatie.

Als bedrijf is het dus van belang om in de communicatie met de doelgroep rekening te houden met deze beeldcultuur. Dit begint al met je logo. Schermen worden steeds kleiner en bepaalde logo’s komen daarin niet goed naar voren. Meerdere bedrijven hebben hun logo aangepast om ook op mobiel goed zichtbaar te zijn.

Kijk goed hoe jouw bedrijf communiceert en of dit goed aanpast bij de huidige beeldcultuur. Verdiep je in de doelgroep en creëer beelden die goed passen bij hun belevingswereld. Een merk met een sterke visuele identiteit zal zich beter kunnen onderscheiden van de concurrentie. Dit zal vervolgens de online branding alleen maar makkelijker maken.

Bekijk hieronder de aftermovie:

 

 

Ook aanwezig zijn bij een lunchsessie? Neem contact met ons op of houd de bedrijfspagina in de gaten!

 

Meer werk

Back To Top