Waarom influencers effectief zijn én de belangrijkste valkuilen om te voorkomen

Op social media zijn ze niet meer weg te denken: Influencers. In ruil voor gratis producten of betalende samenwerkingen, promoten zij producten of diensten. De adverteerder betaalt als het ware voor het bereik en vertrouwen dat zij online hebben opgebouwd. Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ‘influencing’ en dit blijkt een zeer succesvolle manier om koopgedrag van consumenten te stimuleren.  

In dit artikel wordt besproken wat influencers wellicht kunnen bijdragen aan een campagne en waar men rekening mee dient te houden. 

Wat maakt influencers interessant?  

  • Door een parasociale relatie die mensen ontwikkelen door het volgen van een influencer, maakt het dat het benoemen van producten erg effectief kan zijn voor een hogere koopintentie. De advertentie dient dan als een soort mond-op-mondreclame. Social-mediagebruikers hebben het gevoel dat ze de influencer persoonlijk kennen, dat creëert een gevoel van vertrouwen.  
  • De samenwerkingen verschijnen op social media tussen de reguliere content op de feed van de consument. Op social media is er geen reclameblok, maar is de samenwerking subtiel geïntegreerd in content die al wordt gewaardeerd door de consument.  Dit elimineert het gevoel van weerstand.  
  • Influencers hebben allemaal een bepaald imago. Dit kan een grappig, positief, open of gestileerd plaatje betreffen. Als je als bedrijf besluit je te koppelen aan een influencer, bind je jezelf aan dit imago. Op deze manier kan je dus profiteren van dit positieve imago.  
  • Social media bieden gedetailleerde statistieken, waardoor je makkelijk iemand kunt selecteren die past bij jouw doelgroep.   
  • Onderzoek wijst uit dat consumenten eerder geneigd zijn om te kopen van een mens, dan een groot bedrijf. Dit effect wordt versterkt als je het gezicht al eerder hebt waargenomen, je je identificeert met een influencer of diegene ziet als rolmodel.  

Er zijn echter ook een aantal dingen waar men rekening mee dient te houden tijdens het aangaan van een influencer-samenwerking.  

  • Het kan tijdrovend zijn om een geschikte influencer te vinden voor jouw campagne. Onderzoek kan intern gedaan worden op basis van hashtags of populariteit, maar er bestaan ook agencies die dit voor je kunnen doen.  
  • Voor een succesvolle samenwerking wordt het aangeraden om strict en zeer duidelijk te zijn over verwachtingen en verplichte aspecten die aan bod dienen te komen. Morena Braamkolk van Modern Citizens werkt regelmatig met influencers voor diverse bedrijven. Zij vertelde:  

“Strikte richtlijnen werken vaak goed bij influencermarketing. We stellen dan bijvoorbeeld als vereiste dat influencers de USP’s van het merk benoemen. De klant geeft aan wat belangrijk is voor de campagne, en om te garanderen dat dit naar voren komt in de advertenties, worden hier duidelijke afspraken over gemaakt met de desbetreffende influencer. Er kan zich snel miscommunicatie voordoen en als iets niet bevalt aan de wensen, kan dit onderbouwd worden aan de hand van deze afspraken.“ 

  • Influencers met veel volgers hebben veel bereik, maar deze samenwerkingen brengen ook hogere kosten met zich mee. Niche-influencers hebben een kleiner maar specifiek publiek. Afhankelijk van de doeleinden van de campagne, kan je hier een overweging in maken.  
  • Een goede match tussen het bedrijf en de influencer is cruciaal. Wanneer een influencer een product aanprijst dat niet past tussen eerdere aanbevelingen, kan de advertentie een ander effect hebben dan gewenst. Vanwege dit contrast komt het niet authentiek over en kan leiden tot negatieve reacties, waardoor het doel van de campagne niet bereikt wordt.   
Influencer marketing kan dus een interessante strategie zijn om merkbekendheid en koopintentie van consumenten te verhogen. Het succes hangt echter wel af van een goede match, authenticiteit en goede afspraken.