De opkomst van streamingdiensten heeft de manier waarop mensen media consumeren drastisch veranderd. Er gaat momenteel veel aandacht gaat naar Subscription Video on Demand (SVOD): dit zijn platformen met een abonnement-structuur zoals Netflix, HBO Max en Disney+. Maar Advertising Video on Demand (AVOD) wint ook steeds meer terrein. AVOD biedt kijkers gratis of tegen gereduceerd tarief toegang tot video content, in ruil voor het bekijken van advertenties. STROOM zocht uit of dit reële kansen biedt voor adverteerders en hoe je je weg vindt in dit versnipperde videolandschap.
Groeiende populariteit van AVOD
Eén van de belangrijkste drijfveren achter de groei van AVOD is het kostenbewustzijn van consumenten. Veel kijkers zijn op zoek naar manieren om hun uitgaven aan entertainment te beperken, vooral in deze economisch uitdagende tijden. AVOD-platforms bieden een aantrekkelijk alternatief voor betaalde abonnementen door toegang tot content te bieden, gefinancierd door advertenties.
De markt: aanbieders van AVOD in Nederland
In Nederland zijn er verschillende aanbieders die gratis of gereduceerd toegang geven tot content in ruil voor het bekijken van advertenties. Hier zijn enkele voorbeelden van AVOD-platforms in Nederland:
- YouTube: Het grootste en meest populaire AVOD-platform wereldwijd, ook in Nederland. YouTube biedt ook een premium-abonnementsoptie zonder advertenties, maar het blijft grotendeels gefinancierd door advertenties, met een breed scala aan content van gebruikers gegenereerd tot professioneel geproduceerde video’s.
- NPO Start: De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) biedt via NPO Start gratis toegang tot een breed scala aan programma’s en series. Hoewel er ook een betaalde versie is zonder advertenties (NPO Start Plus), wordt de gratis versie ondersteund door advertenties van niet-commerciële partijen.
- Videoland: Videoland staat vooral bekend als een SVOD-platform, het biedt ook een selectie van gratis content aan, maar wel met advertenties (voorheen RTL XL). De strategie lijkt hier vooral: nieuwe gebruikers aan trekken door gratis content aan te bieden.
- Rakuten TV: Rakuten TV biedt een mix van gratis en betaalde content. De gratis sectie bevat een breed scala aan films en series die door advertenties worden gefinancierd.
- Samsung TV Plus: Dit platform biedt gratis toegang tot tv-kanalen en on-demand content, ondersteund door advertenties. Het wordt automatisch meegeleverd op Samsung-apparaten, waardoor het bereik onder Nederlandse consumenten groeit.
- Pluto TV: Een recentere speler in de Nederlandse markt, Pluto TV heeft een divers aanbod gratis tv-kanalen en on-demand content, dat volledig door advertenties wordt gefinancierd.
Deze aanbieders spelen in op de groeiende vraag naar gratis en betaalbare entertainmentopties, vooral in een markt waar consumenten kostenbewust zijn. Ook steeds meer SAVOD-aanbieders lanceren in Nederland goedkopere abonnementen met reclame. SAVOD staat voor “Subscription based Advertising Video on Demand.” Dit model combineert elementen van zowel SVOD (Subscription Video on Demand) als AVOD (Advertising Video on Demand). In een SAVOD-model betalen gebruikers een abonnementsprijs voor toegang tot content, maar krijgen ze ook advertenties te zien.
In Nederland zijn partijen als Videoland, HBO Max, Skyshowtime en Disney+ op dit moment al live. Amazone Prime en Viaplay volgen naar verwachting in 2025. In het buitenland biedt Netflix al een vergelijkbaar abonnement aan. Het is nog onduidelijk wanneer zij deze mogelijkheid in Nederland introduceren.
Wat is de potentie van SAVOD?
Van oorsprong betalen Nederlanders liever voor hun diensten dan dat er reclame moet worden bekeken (onderzoek Kantar). Er lijkt hier echter verandering in te komen. Uit onderzoek van Pricewise in oktober 2024 blijkt dat 37% openstaat voor een voordeliger abonnement met reclame. Wanneer de gebruikersbase wat verder is gegroeid, biedt dit een mooie kans voor adverteerders om “light TV-users” te bereiken. Zij zoeken kwalitatieve programmering die met eenzelfde aandacht en gevoel bekeken wordt als televisieprogramma’s. Bij STROOM helpen we onze adverteerders graag om te navigeren door het verder versnipperende onlinevideo landlandschap om impactvol bereik te realiseren in een kwalitatieve, brandsafe, omgeving.
Spreiding van inkomstenbronnen voor contentaanbieders
Voor contentaanbieders biedt AVOD een waardevolle kans om hun inkomstenbronnen te spreiden. Terwijl SVOD-platforms afhankelijk zijn van abonnementsinkomsten, kunnen (S)AVOD-platforms profiteren van advertentie-inkomsten. Dit model maakt het mogelijk om een breder publiek te bereiken.
Conclusie
Advertising en Video on Demand vertegenwoordigt een dynamische en groeiende sector binnen de media- en marketingwereld. De combinatie van technologische innovaties, verbeterde gebruikerservaringen, en de mogelijkheid voor gerichte advertenties maakt AVOD tot een aantrekkelijk model voor zowel adverteerders als contentaanbieders. Naarmate de markt blijft evolueren, zullen de kansen voor bedrijven die zich weten aan te passen en te innoveren alleen maar toenemen.