In de dynamische wereld van media ondergaan de traditionele media voortdurend een evolutionair proces. Hoewel on- en offline vormen hun eigen unieke voordelen en uitdagingen hebben, is de manier waarop ze zich tot elkaar verhouden belangrijk voor adverteerders bij het bepalen van hun communicatie en/of mediastrategie. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken, voor- en nadelen en toekomstperspectieven van print en online.
Printmedia
Printmedia hebben een lange geschiedenis van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid opgebouwd. Van kranten tot tijdschriften, deze ‘ouderwetse’ formats bieden een behoorlijke mate van autoriteit. Lezers hebben een voorkeur voor print vanwege de fysieke ervaring en het gemak van bladeren zonder schermvermoeidheid. Lokale kranten dienen vaak als pijlers van de gemeenschap, waarin plaatselijk nieuws en advertenties een cruciale rol spelen.
Er zijn natuurlijk ook de inmiddels welbekende beperkingen. De oplages van printmedia nemen al jaren af door de toenemende concurrentie van online platforms. De hoge distributiekosten en dalende advertentie-inkomsten vormen uitdagingen voor de financiële levensvatbaarheid. De real-time actualisatie en interactiviteit die online media bieden, zijn moeilijk te evenaren voor print. Toch blijft print waardevol in de mediamix door de unieke eigenschappen.
De kracht van print in de mediamix
Het toevoegen van print aan een mediamix heeft hetzelfde effect als het toevoegen van elk ander medium: alle middelen versterken elkaar. Om je doelstellingen te bereiken wil je dat je doelgroepen op zoveel mogelijk momenten en in diverse situaties jouw boodschap te zien en/of te horen krijgen. Kortom, hoe meer mediumtypen ingezet worden binnen een campagne, hoe hoger het synergie-effect.
Print: Voor welke doelgroepen werkt dit het best?
Een onderscheidend kenmerk van printmedia is de hogere gemiddelde leeftijd van de gebruiker. Die is aanzienlijk hoger dan bij welk ander mediumtype dan ook. Hoewel 45-plussers ook andere media gebruiken, is print minder geschikt voor campagnes gericht op jongeren tot 25 jaar.
Een ander aspect zijn de kosten voor het gebruik van printmedia. Waar online, outdoor en RTV voor de consument vrijwel gratis zijn, moet voor een papieren krant, en zeker voor magazines, door de consument betaald worden. Hierdoor vind je gebruikers van printmedia vaak in de hogere welstandsklassen. Bij campagnes gericht op mensen met een bovengemiddeld inkomen wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van printmedia. Elk nadeel heeft ook hier zijn voordeel: doordat de koper ervoor betaald, is de betrokkenheid hoger, heeft meer aandacht voor het medium, en dus ook meer aandacht voor de adverteerder.
Door te adverteren in printtitels wordt het merk geassocieerd met de printtitel, wat kan leiden tot een verhoogde betrokkenheid en herinnering. Een goede, opvallende en creatieve advertentie heeft ook een zogenaamd ‘stopping power’.
Online Media
In tegenstelling tot de eenvoud en hoge betrokkenheid van print, biedt online media een wereld van ongekende mogelijkheden maar is de betrokkenheid ver te zoeken.
Online biedt onmiddellijke toegang tot wereldwijd nieuws, multimedia-combinaties en een serie aan verschillende advertentieopties. De digitale platforms hebben de manier waarop informatie wordt gedeeld en geconsumeerd voorgoed veranderd. Social media en blogs bieden gebruikers een stem en vergroten de betrokkenheid door directe interactie.
Het online medialandschap is vele male groter dan het printlandschap. Dit biedt kansen om je bereik enorm uit te breiden of gericht specifieke nichedoelgroepen te bereiken. Echter zijn er ook uitdagingen, want de ene impressie is de andere niet. Videoformaten hebben bijvoorbeeld een veel hogere attentiewaarde dan displayformaten en daarbij maakt het ook uit in welke context de gebruiker is. Je hebt vluchtige media zoals social media die vaak “on-the-go” wordt gebruikt of om simpelweg de tijd te doden en je hebt “slow media” zoals online video die thuis op de bank wordt gekeken. Hierbij is ook het umfeld bepalend voor de impact van online-advertenties. Advertenties die in de leesrichting (in-article) of kijk-flow (instream) zitten, vallen meer op omdat ze zichtbaar zijn op de plek waar de consument al naar kijkt. Daarnaast blijkt ook dat de kwaliteit van de website bepalend is: bij de top 25% websites is er 11x hogere attentiewaarde bij display en een 5x hogere attentiewaarde bij video. De kwaliteit van de site is dus van enorme invloed.
Dit aanzienlijke verschil in kwaliteit en attentiewaarde komt door betere site-indelingen, minder advertentieposities en kwalitatief hoogwaardige inhoud. Die rijkere inhoudservaring leidt tot diepere betrokkenheid, langzamer scrollen en een langere kijktijd. Uiteindelijk zorgt dit voor een hogere impact op merk KPI’s. Lees hier meer over via deze link: https://stroom.com/2024/07/09/digitaal-wordt-volwassen-5-factoren-voor-impactvolle-digitale-campagnes/
STROOM staat garant voor kwalitatieve sites en heeft een voorkeur voor hoogwaardige sites boven clickbait websites met ontelbare advertentieslots. Deze leveren “op papier” enorm veel impressies en resultaten, maar laten in de praktijk de kwalitatieve sites ver achter zich. Een andere uitdaging van digital blijft het waken voor adverteren binnen een brandsafe omgeving. Hiervoor zijn steeds meer AI-tools beschikbaar om bijvoorbeeld op YouTube brandsafe en gecontroleerd uit te leveren. Bij lokale, vertrouwde mediamerken is brand safety eigenlijk geen issue en alleen daarom al een veilige keuze.
De digitale kanalen van printtitels zijn ook een mooie aanvulling op print. Het digitale bereik van deze titels voegt namelijk veel toe aan het bereik van dagbladen en magazines. De online lezers zijn over het algemeen jonger dan de printlezers.
Print en online: samenwerking of concurrentie?
In de moderne mediamix kunnen print en online media goed samen worden gebruikt. De integratie van digitale technologieën in printformaten, zoals augmented reality en geoptimaliseerde digitale publicaties, kan traditionele media nieuw leven inblazen. Omgekeerd kunnen gedrukte versies van online artikelen tastbare waarde toevoegen door diepgaande analyse en context te bieden. Het juiste gebruik van beide media kan leiden tot een krachtige, gecombineerde strategie die het beste van beide werelden biedt.
Conclusie
Het landschap van media evolueert voortdurend, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende consumentengedrag. Hoewel print en online media verschillende kenmerken en uitdagingen hebben, kunnen ze elkaar aanvullen en versterken in een moderne mediastrategie. Door onze ervaren STROOM consultants kunnen klanten profiteren van beide werelden en tegelijkertijd waarde toevoegen voor hun klanten en prospects met opvallende, creatieve en effectieve uitingen.