Als STROOM werken we al sinds het begin (2012) voor Justdiggit. Justdiggit is een non-profit organisatie die zich inzet om klimaatverandering tegen te gaan door Afrika te vergroenen. Deze vergroening is nodig om te voorkomen dat de wereldwijde temperatuurstijging boven de 2°C uitkomt. Begin oktober mocht ik, Samantha Catsburg en CEO van STROOM, met Justdiggit afreizen naar Kenia om diverse projecten te bezoeken. De projecten zijn zeer verschillend: Justdiggit maakt gebruik van verschillende manieren om het doel te realiseren: erkende vergroeningstechnieken als regenwateropvang door bunds te graven: Water bunds zijn halvemaanvormige kuilen – ook wel “earth smiles” genoemd – die in de grond het regenwater opvangen. Ook zijn er projecten die bomen terugbrengen (Kisiki Hai / FMNR) en projecten die graszaadbanken ontwikkelen. Allemaal lokaal beheerd en uitgevoerd.
Onze reis bracht ons in zuidelijke richting naar de grens met Tanzania. Samen met de Masai, het kleurrijke nomadische volk dat voornamelijk leeft in Oost Afrika, vergroent Justsdiggit het zwaar over begraasde en geërodeerde land op de Olgulului-Ololarashi Group Ranch. Ze maken daarbij gebruik van traditionele en nieuwe vergroeningstechnieken.
Allereerst brachten we een bezoek aan de graszaad opslag. Dit zijn de opslaglocaties waar de graszaden die door de Masai vrouwen geoogst zijn, bewaard en gedroogd worden zodat deze later tegen een reële marktwaarde verkocht kunnen worden. De opgekochte graszaden worden dan later weer gebruikt in de bunds om vergroening te versnellen.
Daarnaast hebben we twee graszaadbanken in de omgeving bezocht. Graszaadbanken zijn kleine, afgezette stukken gemeenschappelijke land die worden gebruikt voor de productie van grassen en graszaden. De graszaadbanken worden beschermd tegen grazend wild en vee met behulp van een ‘levend hek’, wat bestaat uit dicht struikgewas.
De graszaadbanken worden gemanaged en onderhouden door Masai vrouwengroepen in Kenia. Zodra de grassen groot genoeg zijn, produceren ze graszaden. Deze worden vervolgens door de vrouwen verkocht op de lokale markt of aan andere vergroeningsprojecten. Met ons bezoek hebben we de cheque voor het werk van het afgelopen jaar overhandigd. De Masai vrouwen hebben ons meegenomen in hun lokale gebruiken. Zoals het samen door middel van een gebed dankbaarheid uitspreken en het opgaan in de vrolijke kleuren door middel van kleden en sieraden.
Natuurlijk brachten we ook een bezoek aan de omgeving waar bunds gegraven zijn. Deze zijn afgedekt met takken om te voorkomen dat de graszaden wegwaaien óf wilde dieren deze opeten. Op de foto hieronder zie je bunds die al een regenseizoen hebben gehad en waar onder de takken al te zien is dat er vegetatie terugkomt. Dit is de bewijsvoering van het effect van de gegraven bunds.
Later passeerden we met de auto ook meer recent gegraven bunds. Hier is duidelijk het verschil te zien met bunds die al een seizoen regen gehad hebben.
De graszaadbank gebieden én de bunds die wij bezochten liggen dicht tegen het Amboselli National Park. Amboselli is een van de bekendste wildparken ter wereld, maar niet alleen daarbinnen leven deze wilde dieren. Zij bevinden zich ook buiten het park en we passeerden ze dan ook regelmatig als we onderweg waren naar de diverse projectgebieden.
Gedurende deze trip heb ik mogen ervaren wat een prachtig land Kenia is en hoe Justdiggit hier op verschillende manieren aan bijdraagt:
– De banen die Justdiggit biedt aan de Masai vrouwen, die door dit inkomen financieel zelfstandig worden en zo schoolgeld en gezondheidszorg kunnen betalen.
– De bunds die door de lokale community gegraven worden, waardoor de waterbalans kan herstellen en de graszaden in de bodem de kans krijgen om te ontspruiten, met een terugkeer van vegetatie als groen resultaat. En het beste: de zaadjes van de teruggekeerde vegetatie wederom in de bunds verspreiden voor een almaar terugkeend effect: er keert nog meer groen terug!
– De kennis die Justdiggit heeft via de lokale community verspreiden.
Wil je hier meer over weten? Kijk eens op de website van Justdiggit, waar je zelf ook kan bijdragen aan deze prachtige initiatieven. Bij STROOM organiseren we eens per jaar een zogenaamde Bundraiser waarmee we geld ophalen om bunds te graven. We hebben tot nu toe 118.420 m2 vergroend, dat staat gelijk aan 16 (!) voetbalvelden. Ik ben in ieder geval ambassadeur voor het leven: samen maken we de wereld een stukje mooier (en groener).
Samantha Catsburg
CEO STROOM