Horen, zien of zwijgen?
Welke zintuigen moet je prikkelen voor meer interactie met de doelgroep? We bouwen een sterker merk met langblijvende associaties. Maar hoe doe je dit?
In de wereld van marketing draait alles om het creëren van memorabele ervaringen die een blijvende indruk achterlaten bij het publiek. Een krachtige manier om dit te bereiken is door herkenbare en zintuiglijke elementen te integreren in marketingcampagnes. Het prikkelen van de zintuigen zoals het horen, zien, voelen en ruiken kan impact hebben op consumenten en de betrokkenheid vergroten. In dit artikel worden voordelen benoemd van het gebruik van geluiden, beelden en tastbare ervaringen in marketingcampagnes.
Geluiden in Marketing
Geluiden spelen een cruciale rol in het creëren van een emotionele connectie, merkherkenning en het trekken van de aandacht van consumenten. Maar herkenbare geluiden kunnen ook zorgen voor memorabiliteit. Een voorbeeld hiervan is een slogan die altijd op dezelfde manier wordt uitgesproken, zoals “Jazeker, De Hypotheker” en “Echt Hema”, Of denk aan een bekende jingle zoals Hornbach: ’Ah Ja yipie yipie yee” of notificaties, deze geluiden en soundlogo’s kunnen emoties oproepen en worden direct geassocieerd met een bepaald merk of het uitvoeren van een actie. Het gebruik van unieke geluiden onderscheid het merk van de concurrentie en creëert daarmee een eigen identiteit, waarbij bedrijven zichzelf kunnen positioneren in de markt. Dit verhoogt de merkherkenning en het mentaal marktaandeel, waardoor consumenten zich verbonden voelen met het merk. Bovendien kunnen opvallende geluiden consumenten stimuleren om te luisteren naar de boodschap van het merk, wat resulteert in een hogere attentiewaarde.
In dit tijdperk waarin consumenten constant worden blootgesteld aan een overvloed aan marketingboodschappen, is het cruciaal om op te vallen en een blijvende indruk achter te laten. Het gebruik van herkenbare geluiden in marketingcampagnes biedt een effectieve manier om de zintuigen van consumenten te prikkelen. Vreemd genoeg maakt een merendeel van de adverteerders hier nog geen of onvoldoende gebruik van. Het verdient dus de aanbeveling om te onderzoeken hoe dit voor jou merk zou kunnen werken. De kosten van het ontwikkelen van een soundlogo zijn relatief gezien niet hoog bij het ontwikkelen en produceren van een nieuw concept en verhogen de herkenning enorm bij consistent gebruik.
Beelden in Marketing
Net zoals geluiden hebben ook beelden invloed op consumenten. Het draait hier om het creëren van ervaringen die een indruk achterlaten bij het publiek. Een manier om dit te bereiken is door herkenbare beelden te integreren in marketingcampagnes. Dit met als doel om directe merkherkenning te creëren door visuele consistentie. Zoals Byron Sharp, marketing wetenschapper, in zijn methode ook benadrukt is de continuïteit van communicatie cruciaal. Key visuals: herkenbare beelden uit een een video of TV commercial voegen hierbij waarde toe. Sharp stelt daarnaast dat het niet voldoende is om af en toe reclame te maken, maar dat merken consistent aanwezig moeten zijn in de markt. (Bron: How brand grow, Bryon Sharp). Het gebruik van dezelfde beelden kan daarbij een toegevoegde waarde bieden.
Visuele storytelling maakt het mogelijk om complexe boodschappen op een eenvoudige en boeiende manier over te brengen, waardoor de betrokkenheid en interesse van consumenten worden gestimuleerd. Een voorbeeld hiervan is de Nike “Just Do It” campagne. Nike gebruikt krachtige beelden en video’s van atleten die obstakels overwinnen, grenzen verleggen en hun dromen nastreven. Door middel van deze visuele verhalen inspireert Nike mensen om hun eigen grenzen te verleggen en in actie te komen, waardoor het merk een diepe emotionele connectie met de doelgroep opbouwt.
Door visuele verhalen te vertellen kan je zorgen voor differentiatie in het medialandschap met het merk. Of het nu gaat om een logo, een pakkende afbeelding in een advertentie, of visuele content op sociale media, het gebruik van herkenbare beelden kan impact hebben op consumenten. Sharp benoemt dit als “Distinctive Brand Assets” en benadrukt het belang hiervan.
Consumenten kunnen een vertrouwd logo, visueel element, of herkenbare huisstijl meteen associëren met een bepaald merk, wat leidt tot een versterking van de merkidentiteit en -waarde. Hieronder een aantal voorbeelden van visuele elementen die je al op volgende manier, toch zal kunnen herkennen.
Zwijgen in marketing in Marketing
Een andere manier om de zintuigen van de doelgroep te prikkelen is door middel van tastbare marketing technieken zoals aanraking, maar ook niet tastbare zoals geur.
Het aanraken van een product kan een emotionele verbinding creëren en leiden tot verhoogde verkoop en betrokkenheid bij het merk, zoals tastbare productervaringen: samples en evenementen. Als consumenten producten kunnen uitproberen, creëert dit verbondenheid en kan dit de koopintentie verhogen. Maar het kan ook herinneringen oproepen aan eerdere ervaringen, emoties opwekken of een gevoel van comfort en vertrouwen geven. Een voorbeeld hiervan is het mogen ruiken en uitproberen van parfums in winkels. Hiermee worden meerdere zintuigen geprikkeld. En hoe meer zintuigen geprikkeld worden tijdens de contact momenten met een merk hoe sneller consument het merk zich zal herinneren.
Een ander tastbaar voorbeeld is van Coca-Cola. Het unieke flesontwerp van Coca-Cola is een iconisch symbool geworden dat over de hele wereld herkenning oproept. Hoewel het originele ontwerp dikker was dan de huidige versie, is het door de jaren heen geëvolueerd tot het herkenbare silhouet dat we vandaag kennen. De contouren van het flesje zijn zo kenmerkend en vertrouwd geworden dat je direct kunt voelen dat het Coca-Cola is, zelfs voordat je het etiket ziet. Dit unieke ontwerp werd oorspronkelijk gecreëerd om zich te onderscheiden van andere frisdrankflessen en is uitgegroeid tot een icoon van design en merkidentiteit.
Een recent voorbeeld in marketing waarin wordt gezwegen, zijn de geur billboards van McDonald’s. McDonald’s heeft een nieuwe campagne met billboards ingezet zonder beeld, maar mét de geur van Franse frietjes. Geur en aanraking zijn de meest primaire zintuigen van mensen en tegelijkertijd zo onderbenut in reclame ‘ aldus reclamebureau TBWA. In Utrecht en Leiden zijn eenvoudige rode en gele billboards geplaatst, die op het eerste gezicht leeg lijken. Maar zodra voorbijgangers binnen een straal van 5 meter komen, worden ze begroet met de geur van McDonald’s Franse Frietjes, die vanuit het reclamebord verspreid wordt.
Conclusie
Het gebruik van zintuiglijke elementen in marketingcampagnes is een goede manier om emotionele verbindingen tot stand te brengen, merkloyaliteit te versterken en de effectiviteit van campagnes te vergroten. Geluiden, beelden en tastbare ervaringen helpen merken om directe herkenning te creëren, emoties op te roepen en een blijvende indruk achter te laten bij consumenten. Door slim gebruik te maken van deze zintuiglijke aspecten kunnen adverteerders en merken zich onderscheiden van de concurrentie. Dus goed om na te denken tijdens de volgende campagne ga je je merk laten horen, zien of laten zwijgen?
Door: Noa Dax – De Bruijn, Mediabureau STROOM