skip to Main Content
Snel De Aandacht Grijpen: 7 Praktische Neuromarketing Tips

Snel de aandacht grijpen: 7 praktische neuromarketing tips

De afgelopen jaren is het advertentielandschap aanzienlijk drukker geworden, met een enorme toename van zowel advertenties als content. Ondanks deze overvloed aan advertenties, is het opvallend dat bepaalde advertenties er toch in slagen om eruit te springen. Ineens heeft het je aandacht. Maar waarom precies?  Er bestaat een zeer grote kans dat dit een staaltje neuromarketing is, waarbij je reptielenbrein (ons oudste en meest instinctieve deel van ons brein) werd geraakt. Wat dit precies is en hoe je neuromarketing kan integreren in je advertenties, lees je in dit artikel.  

Ons reptielenbrein is de beslissingsmaker 

Alhoewel we vaak denken dat we rationele beslissingen maken op basis van gezond verstand en logisch nadenken, pakt dit in de praktijk vaak anders uit. Het overgrote deel van onze keuzes worden namelijk onbewust gemaakt, vanuit het reptielenbrein. Dit oudste gedeelte van het brein vormt een belangrijk deel van ons onderbewuste systeem. Het reptielenbrein is ook het brein dat advertenties razendsnel beoordeelt. Al binnen 0,3 seconden is het duidelijk of een advertentie ons aanspreekt en of we er iets mee willen. Wanneer een advertentie door deze selectie komt, komt pas 7 seconden later het rationele menselijke brein in actie (vaak slechts om onze keuzes goed te praten).  

De 3 delen van ons brein en hoe zij jou beïnvloeden - Pieter Naber

Prikkels waarop het reptielenbrein reageert 

Het reptielenbrein helpt ons met overleven en kan hierdoor slechts op een aantal zaken tegelijk focussen. Daarnaast reageert het snel en automatisch. Uit onderzoek blijkt dat er een paar specifieke prikkels zijn waar het reptielenbrein op reageert. Wanneer je deze (zie onderstaand) verwerkt in advertenties, dan kan men er niet omheen.  

Neuromarketing tip 1: Focus op je consument 

Het reptielenbrein is egocentrisch; het denkt alleen maar aan zichzelf. Het doel van het reptielen brein is dan ook om jou alleen te laten overleven, niet iemand anders. Daarom is het belangrijk om in je communicatie de boodschap te focussen op de consument en te schrijven uit het voordeel van de consument. Op deze manier wordt je boodschap krachtiger en zorgen emotionele triggers voor een hogere betrokkenheid. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot hogere conversieratio’s.  

Neuromarketingtip 2: Gebruik contrasten 

Omdat het reptielenbrein zoveel mogelijk gevaar probeert te vermijden, is het belangrijk om duidelijke en opvallende contrasten te gebruiken. Duidelijke contrasten trekken snel de aandacht van het reptielenbrein. Aangezien het opvalt en dus voor potentieel gevaar kan zorgen. Zonder een duidelijk contrast, raakt het reptielenbrein in de war en moet het teveel gaan nadenken. Contrasten kunnen met name voor bijvoorbeeld ‘call-to-action’ buttons worden gebruikt met behulp van opvallende contrasterende kleuren. Maar contrasten kunnen daarnaast ook gebruikt worden in de vorm van bijvoorbeeld voor en na foto’s.  

Neuromarketingtip 3: Let op herkenbaarheid en tastbaarheid 

Bovendien houdt het reptielenbrein niet van veranderingen. Het legt altijd de focus op hetgeen wat vertrouwd, herkenbaar en tastbaar is. Dit helpt namelijk ook met het maken van snelle beslissingen. Het is daarom belangrijk om dit in je boodschap te verwerken en de doelgroep een zo goed mogelijk beeld te geven van de situatie of het product. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld 360˚video’s of beelden waarop je het koolzuur van het biertje nog ziet bubbelen. Op deze manier kan het brein een zo goed mogelijke voorspelling maken van de ervaring.  

Neuromarketingtip 4: Focus op eenvoud en duidelijkheid 

Het reptielenbrein is gericht op eenvoudige en duidelijke boodschappen die het snel kan verwerken. Advertenties die helder en beknopt zijn, en snel begrepen kunnen worden, hebben daarom meer kans om effectief te zijn en impact te maken bij de doelgroep. Daarnaast is het belangrijk om de kern van de boodschap te vermelden aan het begin van een advertentie en te herhalen aan het eind. Het brein is namelijk constant opzoek naar manieren om energie te besparen waardoor het midden stuk van een boodschap minder wordt onthouden.  

Neuromarketingtip 5: Maak visuele impact 

Ook is het reptielenbrein sterk visueel ingesteld. We maken snelle beslissingen op basis van wat we zien. Ons jongere menselijke brein vertrouwt hierop op ons reptielenbrein. In advertenties is het daarom ook verstandig om te profiteren van deze visuele prikkels. Hierbij zijn twee zaken die bijzonder goed werken; afbeeldingen van mensen en van eten. Het gebruiken van dit soort opvallende en relevante visuals trekt onze aandacht en versterkt het merk imago.  

Neuromarketingtip 6: Roep emoties op  

Emotionele prikkels zoals angst, verlangen en plezier trekken snel de aandacht van het reptielenbrein. Deze emoties zorgen voor een chemische reactie in de hersenen en hebben direct invloed op de manier waarop informatie wordt verwerkt en vervolgens ook herinnert. Advertenties die emoties oproepen op een authentieke manier, hebben een grotere kans om de aandacht van het publiek te grijpen en een blijvende indruk achter te laten. Zo kan het helpen om advertenties te creëren waarbij de consument wordt meegenomen op een emotionele reis. Hierdoor kan een diepere verbinding worden gemaakt met de doelgroep en wordt je merk beter onthouden.  

Neuromarketingtip 7: Speel in op het verliesaversie principe   

We zijn van nature gewend om situaties waarin verlies voorkomt, te vermijden. Dit heet ook wel het verliesaversie principe. Het reptielenbrein reageert daarom ook op situaties waarin urgentie en schaarste suggereren. Dit kan op twee manieren worden toegepast in marketing. Enerzijds door het creëren van een gevoel van urgentie in advertenties. Bijvoorbeeld door het aanbieden van tijdsgebonden aanbiedingen. Anderzijds door het focussen op de negatieve gevolgen die je product/service kan oplossen. Hierdoor wordt de motivatie om tot actie over te gaan verhoogd. 

Conclusie  

Door bovenstaande inzichten toe te passen in advertenties, kan je als marketeer effectiever communiceren met je doelgroep en daarnaast ook een blijvende impact maken op basis van evolutionaire inzichten en principes.  

Door: Jaimy Eymael – Jr. Digital Communications Consultant bij STROOM 

Back To Top