skip to Main Content
Mediabureaus STROOM En M2|OC Organiseerden 7 Maart Candid About Media: Een Informatieve Sessie Voor Klanten En Relaties

Mediabureaus STROOM en M2|OC organiseerden 7 maart Candid about media: een informatieve sessie voor klanten en relaties

Dit jaar stond Mediacommerce centraal bij Candid about media: Samantha Catsburg (Managing Director STROOM) en Lars Vink (Managing Director M2|OC) introduceerden een inspirerende ochtend met verrassende presentaties op het gebied van Media, Marcom en Research door Lucas Hulsebos (DVJ insights),  Cees Hannema (Omoda) en  Richard van Hooijdonk (trendwatcher). 

Hoe succesvolle bedrijven zich onderscheiden van minder succesvolle bedrijven 

Lucas Hulsebos (DVJ Insights) nam de aanwezigen mee in hoe succesvolle bedrijven zich onderscheiden van minder succesvolle bedrijven. Op basis van onderzoek naar campagne effectiviteit liet hij zien dat je op het gebied van merk, media en creatie het verschil kan maken. 

Daarbij ging hij in op de verhouding tussen branding (lange termijn) en korte termijn performance. Uit onderzoek blijkt in het algemeen dat 40% performance 60% branding de beste resultaten oplevert en dat always-on aanwezigheid het meeste impact maakt. Daarbij is het belangrijk dat de minimaal vereiste zichtbaarheid binnen een medium overtroffen wordt om te zorgen dat het geen always-off wordt. Succesvolle merken maken vooraf keuzes op basis van data en winnen daarmee. Gaandeweg campagnes bijsturen blijkt heel moeilijk. Voorbereiding is key voor succes. 

Omoda:  De omslag van performance naar branding 

Cees Hannema van Omoda vertelde over de ontwikkeling van het familiebedrijf dat schoenen en kleding verkoopt in fysieke winkels en online. Hij inspireerde het publiek met de efficiëntieslag die ze gemaakt hebben in performancecampagnes en duidelijke keuzes in de brandingstrategie. Branding wordt steeds belangrijker, omdat het besef er is dat de schaalbaarheid van performance marketing eindig is. Om door te groeien wordt merkbouwen steeds belangrijker. 

Paneldiscussie over merkbouwen en performance 

In de paneldiscussie tijdens Candid about media gingen Yildiz de Leeuw (Bike Totaal), Thijs Keukenmeester (dé VakantieDiscounter) en Martin van Velzen (Blokker) in gesprek over hun ervaringen en visie op het bouwen van merken en performance. Thijs vertelde over de impact die zij in 2017 zagen toen ze via STROOM voor het eerst een merkcampagne deden. De online aanbieder van vakanties is groot geworden met performance. Ze zagen nooit de piek in boekingen die andere reisaanbieders wel zagen in januari. Direct tijdens de eerste branding campagne zagen ook zij die piek in boekingen. Het streven is dan ook om meer en meer op branding in te zetten. Het ideale beeld van 60/40 is nog ver weg, maar het streven van 40/60 is realistisch. Focus op merk is uitdagend om door te voeren in een op ROAS gefocuste wereld, daar zijn alle panelleden het over eens. 

De meningen over het bestaan van love brands liepen uiteen. Een deel van het panel was van mening dat ze niet bestaan en dat prijs en beschikbaarheid factoren zijn waarop consumenten aankoopbeslissingen nemen. Anderen zien love brands als doorslaggevende motivatie voor aankoopbeslissingen als er geen onderscheid meer te maken is op prijs. Mensen kiezen eerder voor merken die ze kennen dan onbekende merken. 

Een blik in de toekomst van AI door trendwatcher Richard van Hooijdonk 

Tot slot wierp Trendwatcher Richard een blik in de toekomst. In een inspirerende en energieke presentatie nam Richard het publiek mee in nieuwe technologieën, het bedrijf én merken van de toekomst. Hierin benadrukte hij het belang van meegaan in verandering om als merk ook in de toekomst te blijven bestaan. Toen Netflix jaren geleden begon met streaming werden ze door andere dvd-verhuurders voor gek verklaard. Inmiddels is Netflix de grootste streamingsdienst en zijn andere verhuurders failliet. Voorlopers zijn de winnaars van de toekomst. De ontwikkeling vandaag de dag speelt rond AI. Wat het gaat brengen kunnen we nu nog niet over zien, maar dat het een rol gaat spelen en het werkveld gaat veranderen is vrijwel zeker. Het is van belang om te ontdekken hoe AI voor je kan werken en hoe je met AI kan werken. 

De belangrijkste boodschap: wees er op tijd bij al lijkt het onrealistisch. De ontwikkeling gaat harder dan ooit. Een lastige opgave voor de mens die een gewoontedier is en verandering uit de weg gaat uit angst voor het onbekende, onzekerheid. Mensen houden vast aan wat vertrouwd is en voelen zich comfortabel als het goed gaat en bekend is. Afwijken van bekend gedrag is ongewenst. 

We kijken terug op een geslaagde editie van Candid about media. Hartelijk dank aan dagvoorzitter Pauline de Wilde en onze sprekers Lucas Hulsebos (DVJ insights), Cees Hannema (Omoda), Richard van Hooijdonk (trendwatcher) en deelnemers aan de paneldiscussie Yildiz de Leeuw (Bike Totaal), Thijs Keukenmeester (dé VakantieDiscounter) en Martin van Velzen (Blokker). Veel dank aan allen! 

Back To Top