skip to Main Content
De Steeds Belangrijk Wordende Rol Van AI In Marketing En Media

De steeds belangrijk wordende rol van AI in marketing en media

Artificial Intelligence (AI) is al bijna 10 jaar een “hot topic”. Maar in welke mate gebruiken marketeers AI tools nou écht? En nog belangrijker; Hoe kunnen marketeers AI gebruiken? Ondanks dat we zien dat steeds meer marketeers en bedrijven AI tools benutten, blijft er nog veel onbenutte potentie. AI gaat namelijk een steeds belangrijkere rol spelen. Zo heeft AI een significante impact op de manier waarop marketingactiviteiten worden uitgevoerd. In dit artikel bespreekt Jr Digital Communications Consultant Jaimy Eymael een aantal AI tools die je verder kunnen helpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan contentpersonalisatie, data-analyse, media-inkoop en budgetoptimalisatie, evenals de voor- en nadelen van deze technologie. 

Contentpersonalisatie en -creatie: 

Een van de meest opvallende toepassingen van AI in marketing is de mogelijkheid om gepersonaliseerde content te leveren aan consumenten. Door AI-gestuurde algoritmen kunnen marketeers inhoud creëren wat aansluit bij de specifieke interesses, behoeften en voorkeuren van hun doelgroep, waardoor de betrokkenheid en conversieratio’s worden verbeterd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met behulp van AI de juiste boodschap, copy, content, tone of voice én timing toe te passen op basis van verzamelde informatie over specifieke doelgroepen of klanten. Dit allemaal zonder dat er tal van aparte en verschillende versies benodigd zijn, aangezien AI automatisch de aangeleverde advertentie assets koppelt op basis van verzamelde data.  

6Sense is een voorbeeld van een handige AI tool welke gegevens doorzoekt. Met behulp van deze tool kunnen marketeers begrijpen wie van hun doelgroep een aankoop wil doen, zodat zij vervolgens de marketing ervaring kunnen personaliseren.  

AI kan daarnaast worden gebruikt om content te creëren, zoals posts en bijschriften op social media, die meer betrokkenheid zullen genereren. Een voorbeeld van een bekende AI content creatie tool is bijvoorbeeld Midjourney. Deze tool zet tekst om in verbluffende afbeeldingen zonder de tussenkomst van designers. Kortom, het gebruik van AI contentpersonalisatie- en creatie tools brengen de marketeer goed op weg richting een gepersonaliseerde contentstrategie qua beeld en tekst, waarbij meer output geleverd kan worden in dezelfde of zelfs minder tijd.  

Data-analyse en gedragsvoorspelling: 

AI stelt marketeers in staat om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren en patronen te identificeren die anders moeilijk te detecteren zouden zijn of enorm veel tijd kosten om handmatig door te spitten. Door bijvoorbeeld het gedrag van consumenten te volgen en te analyseren, kunnen marketeers toekomstige acties voorspellen en gepersonaliseerde marketingcampagnes ontwikkelen die inspelen op de behoeften van individuele consumenten. Gegevens zoals betrokkenheid van consumenten, aankopen en time-on-page zijn belangrijke parameters welke door AI data-analyse tools worden geanalyseerd. Daarnaast is AI in staat om gegevens van verschillende campagnes samen te vatten en conclusies te trekken, wat daaropvolgend gebruikt kan worden als input voor vervolgcampagnes. Dit natuurlijk mits omstandigheden (zoals de economie, concurrentie, bestedingen etc.) gelijk blijven. De mens blijft onmisbaar als het om vooruitdenken gaat. 

Media-inkoop: 

AI-gestuurde technologieën hebben bovendien de manier waarop media-inkoop wordt uitgevoerd getransformeerd. Door gebruik te maken van AI, kunnen marketeers advertentieruimte efficiënter inkopen en plaatsen, waardoor ze hun budgetten effectiever kunnen benutten en een hogere ROI kunnen behalen. Met behulp van AI algoritmen kan namelijk de meest effectieve en zelfs cross-mediale combinatie van advertentie en media inzetten voorspeld worden om een doelgroep te bereiken. Een voorbeeld van een software welke zulke AI algoritmes benut, is BIONIC. Met behulp van BIONIC kan men binnen no-time de beste advertentie placements bepalen o.b.v. van de doelstelling en doelgroep van de campagne. Het is belangrijk om dit soort tools te zien als een wijze waarop marketingactiviteiten naar een hoger niveau getild kunnen worden, en dus geen vervanging zijn voor de marketeer zelf.  

Budgetoptimalisatie: 

Een ander belangrijk voordeel van AI in marketing is de mogelijkheid om marketingbudgetten te optimaliseren. Door AI-gestuurde analyses kunnen marketeers inzicht krijgen in de prestaties van hun marketingcampagnes en hun budgetten verschuiven naar de kanalen en tactieken die de beste resultaten opleveren. Bekende systemen, zoals DV360 maar ook Snapchat, maken hier al gebruik van.  

Voor- en Nadelen: 

Hoewel AI tal van voordelen biedt voor marketeers, zijn er ook enkele nadelen wat men in het achterhoofd moet houden. Positieve aspecten zijn onder andere verbeterde targeting en klantrelaties, hogere betrokkenheid van consumenten en efficiënter budgetgebruik. Aan de andere kant zijn er zorgen over privacy en ethiek, gezien sommige AI technieken het gebruik van cookies en eerder internetgedrag vereisen. Daarnaast is de kwaliteit van de output soms te betwisten en zal er altijd nog een menselijke redacteur de output moeten controleren. Als laatste, zijn voordelen zoals het verbeteren van klantrelaties eigenlijk niet-kwantificeerbare KPIs en dus lastiger te meten.  

Conclusie: 

In conclusie heeft AI een revolutionaire impact op de manier waarop marketing wordt uitgevoerd. Door het potentieel voor gepersonaliseerde inhoud, geavanceerde data-analyse en efficiënte media-inkoop te benutten, kunnen marketeers hun campagnes optimaliseren en betere resultaten behalen. Echter, is het van belang om de voor- en nadelen van AI in marketing in overweging te nemen en een gebalanceerde benadering te hanteren die zowel technologie als menselijke creativiteit omarmt. 

Back To Top