skip to Main Content
STROOM Beantwoordt Mediavragen #4 Waarom Adverteren Tijdens De Zomervakantie Wel Slim Is

STROOM beantwoordt mediavragen #4 Waarom adverteren tijdens de zomervakantie wel slim is

Het begin van het jaar is de tijd om nieuwe mediaplannen te maken. Een kans voor 2024 daarbij is de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie is heel Nederland op vakantie. Althans, dat is wat vaak gedacht wordt. Merken adverteren daardoor standaard minder in de zomervakantie, terwijl wel adverteren  juist veel effect kan hebben.   

Hoeveel mensen zijn er tegelijk op vakantie? 

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste mensen in week 5 van het hoogseizoen op vakantie gaan. In de piekweek zijn 3,7 miljoen Nederlanders tegelijk op vakantie. Met andere woorden, zelfs in de piekweek zijn er nog steeds meer dan 13 miljoen mensen in Nederland.  

In het hele vakantieseizoen gaat 80% van de Nederlanders op vakantie. Hiervan gaat de helft op vakantie in eigen land. Een grote groep (60% van de Nederlanders) is dus ook in de zomermaanden heel goed te bereiken via Nederlandse media.  

Zijn adverteerders minder actief in de zomer? 

Naast dat een grote groep Nederlanders dus prima te bereiken is in de zomer, is de concurrentie in deze periode ook minder. Dit blijkt uit de mediabestedingen. In de mediabestedingen van de afgelopen 3 jaar is een duidelijke trend te zien: een piek is in de bestedingen rond april en mei, terwijl er in juli en augustus, de zomermaanden, een daling is. Vanaf september stijgen de bestedingen weer. 

Met andere woorden: met een vergelijkbare media investering, haal je hier een relatief groter marktaandeel. Er geldt: “Share of voice = Share of market” je kunt in deze periode groeien ten opzichte van je concurrent.  

Deze trend zien we ook terug in de maanden juli en augustus, mede daarom is er een grote prijsdaling van media als radio en tv. Ook online zien we (in iets mindere mate) deze seasonality terug. In deze maanden is het dus relatief voordeliger om te adverteren. Vanaf oktober stijgen de prijzen weer.  

Gebruiken mensen ook in de zomer media? 

Veel Nederlanders vinden WiFi onmisbaar tijdens de vakantie en gebruiken ook in het buitenland steeds vaker mobiele data. Niet vreemd dus, dat het mediagebruik van sommige media in de zomermaanden zelfs stijgt. Nieuwssites worden vaker bezocht. Nu.nl, AD, Telegraaf en RTL Nieuws zijn met elkaar vergeleken op basis van het aantal bezoekers van de sites. Allemaal zien ze in april een kleine daling met een stijging richting de zomerperiode. Social media worden ongeveer even vaak gebruikt in vergelijking met de maanden voor de vakantieperiode. Magazines worden veel meer gelezen in de zomervakantie. Tijdens de vakantie wordt media ook met meer aandacht geconsumeerd. Zo nemen mensen vaker en meer de tijd om een tijdschrift te lezen. 

Op TV zien we in de zomermaanden steeds vaker “bereiksknallers” terug: tv zomerhits. Het programma B&B Vol Liefde was elke dag te zien van 10 juli t/m 18 augustus 2023. Gemiddeld haalde dit programma 1 miljoen kijkers per dag en dat midden in de zomerperiode. Hetzelfde gold voor De Slimste. In de week van 31 augustus t/m 7 september keken er gemiddeld zelfs 2 miljoen kijkers per dag.  

Conclusie: mythe doorbroken 

Ook in de zomermaanden zijn er miljoenen Nederlanders die bereikt kunnen worden via Nederlandse media (tv & online) én ook op vakantie is het mediagebruik van Nederlanders hoog (tv & tijdschriften). Daarbij wordt media zelfs met meer aandacht geconsumeerd, omdat mensen in de vakantie meer tijd hebben. Dit betekent dat ook de boodschap van reclames beter zal blijven hangen. 

Combineer deze positieve factoren met de afwezigheid van concurrentie en lagere prijzen en zo ontstaat er een kans voor groei. In de zomermaanden is het mogelijk om met een gelijk budget een hoger bereik te realiseren. De adverteerder profiteert daarnaast ook nog eens van de hogere aandacht van consumenten, en is onderscheidend  door een andere campagneperiode te kiezen dan de concurrentie. Kortom, genoeg factoren waarom adverteren in de zomer dus wel een goed idee is. Doorbreek de seasonality status quo en begin bij de zomervakantie! 

Meer informatie? Kijk verder op onze site of stuur een mailtje naar contact@stroom.com. We nemen binnen 24 uur contact met je op, vaak nog dezelfde werkdag. 

Back To Top