skip to Main Content
STROOM Beantwoordt Mediavragen #2: Wat Houdt Het Nieuwe Televisieonderzoek In?

STROOM beantwoordt mediavragen #2: wat houdt het nieuwe televisieonderzoek in?

Na het nieuwe radio-onderzoek dat begin dit jaar werd geïntroduceerd, gaat ook het televisie onderzoek op de schop. Vanaf 28 augustus gaat het nieuwe NMO-onderzoek (Nationaal Media Onderzoek) van start. Maar wat gaat er nou eigenlijk precies veranderen, en waarom wordt deze nieuwe methode nu gehanteerd? AV-director Roan van Parreren vertelt wat ons te wachten staat.

Wat houdt het nieuwe televisieonderzoek in en waarom krijgen we een nieuw kijkonderzoek? 

Marktonderzoekbureau Kantar neemt het kijkonderzoek over van GFK. Alle kijkcijfermeterkastjes die bij de panelleden zijn aangesloten, zullen worden vervangen door vernieuwde, accuratere kijkcijfermeetkasjes. Hiermee kan het totale kijkgedrag beter en fijnmaziger worden gemeten.

De reden van deze introductie, is dat we aan de vooravond van een crossmediaal onderzoek staan. Het doel is om eind 2024 een volledig geïntegreerd mediabereiksonderzoek voor televisie, radio, print en online aan de markt te kunnen bieden.    

Wat zijn de verschillen ten opzichte van het vorige onderzoek?

Omdat we het televisiescherm op veel meer verschillende manieren gebruiken dan enkel lineaire uitzendingen bekijken, dient ook de meettechniek een upgrade te krijgen. Zo wordt de werkelijke en totale videoconsumptie gedetailleerd in kaart gebracht.

In het vernieuwde NMO-onderzoek wordt het panel uitgebreid van 1.250 huishoudens naar 1.600 huishoudens. Dit zorgt ervoor dat de data nog accurater en betrouwbaarder wordt. Ook biedt de kijkmeter de mogelijkheid om addressable-tv (vorm van adverteren die ervoor zorgt dat je je spot kan personaliseren op maat van je doelgroep) te meten. Aangezien vorig jaar meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens aangaf een smart-tv in huis te hebben, is inzicht van deze vorm van videoconsumptie belangrijk om een zuiver totaalbeeld te verkrijgen.

Daarnaast is de vernieuwde meter klaar voor het kijken van nu. Zodra streamingsdienten zich willen aansluiten bij het onderzoek, kunnen zij door eén druk op de knop worden toegevoegd. Hier kunnen streamingsdiensten voor kiezen zodra zij advertentiemodellen gaan implementeren, want inzicht in kijktijd en bereik is van belang voor de adverteerder.

Het vernieuwde onderzoek zal ons in de toekomst ook gaan vertellen via welk apparaat er naar een bepaalde uitzending is gekeken. Dit is dan weer van belang voor zowel het creatieve onderdeel van de mediacampagne, alsmede voor de strategische media-advisering.

Wat merken adverteerders van het nieuwe onderzoek?

Omdat het huidige tv-onderzoek al zeer gedetailleerd wordt uitgevoerd, zal de impact over het algemeen minimaal zijn. Het zit ‘m in de details. Denk hierbij aan lichte verschuivingen van de kijktijd piek in de avond. Ook zullen in de opstartfase van het nieuwe onderzoek nog niet alle oude vertrouwde doelgroepen beschikbaar zijn. Inzichten op afwijkende doelgroepen zullen dus even op zich laten wachten.

Wel verwachten tv-zenders een lichte daling in GRP-voorraad. Dit doordat het panel wordt verrijkt met 350 huishoudens, wat weer impact heeft op het totale kijkgedrag binnen bepaalde leeftijdsklassen.     

Wat verwachten we van dit nieuwe onderzoek?

Het nieuwe onderzoek biedt ons straks een schat aan nieuwe informatie over videoconsumptie.

Naast massabereik, zal televisie ons ook persoonlijk bereik gaan bieden door nieuwe advertentievormen als addressable-tv. Vanaf wanneer wij deze vernieuwde inzichten kunnen gaan toepassen in mediaplannen, is nog de vraag. Na invoering van een nieuw onderzoek, heeft de markt nog enige tijd nodig om zich hierop aan te passen. Commerciële mogelijkheden dienen nog opgesteld en geïntroduceerd te worden door de verkoophuizen van de zenders. Mediaspecialisten hebben ook tijd nodig om voldoende data te vergaren, voordat er onderbouwde adviezen en aanbevelingen kunnen worden gegeven.

Al met al is er weer een enorme stap voorwaarts gemaakt in de richting van een crossmediaal bereiksonderzoek.

Back To Top