skip to Main Content
STROOM Beantwoordt Mediavragen #1: Werkt Longform Video Online Voor Je Merk?

STROOM beantwoordt mediavragen #1: werkt longform video online voor je merk?

Een veelgehoord advies voor online content is: hoe korter, hoe beter. Maar wat als een merk een verhaal wil vertellen? Vanuit diverse klanten, goede doelen en maatschappelijke organisaties, maar ook FMCG merken krijgen wij steeds vaker de vraag om een langere video te promoten van 1 tot 2,5 minuut. 

Het voelt tegenstrijdig om dit online in te zetten, gezien de ongeschreven regel om korte video’s in te zetten. Toch hebben we dit bij STROOM de afgelopen jaren steeds vaker gedaan vanuit de overtuiging dat longform video online kan werken voor je merk. Ter inspiratie deelt onze Sr. Digital Communications Consultant Patricia van Zon onze ervaringen, learnings en vertelt wanneer je wel of niet voor langere content moet kiezen. 

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: wanneer zet je longform content in? 

Longformat is vooral geschikt om een verhaal te vertellen. Dit kan inhoudelijk zijn over wat een organisatie doet, maar dit kan ook vermaak als doel hebben. Bijvoorbeeld om het beeld van een merk als fun brand te versterken. Langere content is uitermate geschikt om de inhoudelijke bekendheid (wat doen ze?) van een merk of de associaties met een merk (fun brand) te versterken. Het bouwen van associaties of overbrengen van kennis vergt namelijk tijd. 

Als je een simpele boodschap hebt, en/of alleen wilt werken aan naamsbekendheid, dan is een korte video van 5-15 seconden prima in staat om die doelstellingen te behalen. Hoe impactvol langere content ook kan zijn, het is prijzig en minder makkelijk in te zetten. Veel platformen accepteren maar video’s tot maximaal 30 seconden, die grens zien we ook steeds lager worden. 

Is er een valkuil voor merken als ze met langere content aan de slag gaan? 

Alleen plaatsen van langere content op bijvoorbeeld YouTube, socials of je eigen website in de hoop dat de content massaal bekeken wordt, is helaas niet genoeg. Hoe sterk de content ook is. Er is op content vlak immers zo veel te kiezen dat je wel wat moeite moet doen om de doelgroep te bereiken en te beraken. Promotie is sleutel tot succes. 

De afgelopen jaren hebben we bij STROOM een aantal succesvolle campagnes op dit vlak uitgevoerd, gericht op verschillende doelgroepen waarbij we met video’s van 1 tot 2 minuten een verhaal overbrachten. Op dit moment staan er weer een aantal campagnes op de planning waarbij longform video een belangrijk onderdeel is. 

Wat zijn de belangrijkste learnings van die campagnes? 

De belangrijkste learning is wel om de lange video zelf te promoten. Werken met bijvoorbeeld teasers via social naar YouTube of een website werkt minder goed. Mensen haken na de klik vrij snel af. Zelfs op een vluchtig kanaal als social wordt een video dan nog vaker volledig uitgekeken. YouTube is hierbij het meest effectieve kanaal, maar ook op outstream videoposities hebben we goede resultaten gerealiseerd. Een kanaal waar mensen gewend zijn om video’s te bekijken zorgt voor de beste resultaten. 

Welke resultaten kun je verwachten van longform content? 

De kosten per uitgekeken video zijn uiteraard hoger dan bij een video tot 15 sec. Denk aan een factor 3 tot 10. Daartegenover staat wel dat de mensen die de langere video uitkijken, lang aandacht hebben gegeven aan jouw merk. Deze aandacht is moeilijk te evenaren met een kortere video. Met hetzelfde budget is het mogelijk om met een langere video tot wel 70% meer contactminuten realiseren met een doelgroep. Het bereik van de completed video views is misschien relatief laag, maar de impact in die kleine groep is groot. De ervaring leert dat van de mensen die de video 30 seconden bekijken, 50% of meer deze daadwerkelijk helemaal uitkijkt. Hierbij is geen verschil tussen een video van 1 of 2 minuten. Uitkijkratio’s schommelen sterk afhankelijk van videolengte en type video. Dit varieert tussen de 8% en 35%. Emotionele of zeer vermakelijke video’s worden het best bekeken. 

Vaak zien we bij langere video’s bijvoorbeeld al een hogere CTR dan bij reguliere video’s. Inhoud triggert mensen om meer te willen weten over het onderwerp/merk in de video. 

Welke laatste tip wil je adverteerders meegeven? 

Wees niet bang voor wear-out. Een lange video is qua productie en verspreiding een investering. Het kost dan ook tijd om bereik op te bouwen. Onze ervaring is dat de wear-out klein is. Voor één van onze klanten zien we nu, na drie jaar, een afname in de resultaten, daar tegenover staat een aanzienlijk bereik in de doelgroep. Voor een andere klant promoten we nu voor het tweede jaar op rij dezelfde video en zien we zelfs nog betere resultaten terug. 

Back To Top