skip to Main Content
Radio Veiling Afgerond: Hoe Nu Verder?

Radio veiling afgerond: Hoe nu verder?

Op dinsdag 4 juli 2023 brak de strijd los in radioland om vanaf september 2023, voor een periode van 12 jaar,  een plek op de FM-band te bemachtigen. Aangezien beluistering via de FM nog steeds voor 50% bijdraagt aan de totale luistertijd, blijft hoorbaarheid van groot belang voor zowel marktaandeel als voor advertentie inkomsten van de zenders. Daarnaast werd deze veiling nog interessanter, omdat media-exploitanten vanaf heden maar drie kavels mogen exploiteren.

De veiling heeft slechts vier dagen nodig gehad om een eindstand te laten zien. Vrijdag 7 juli kwam de lijst der lijsten dan naar buiten. Een korte samenvatting van de gebeurtenissen en een blik op de toekomst:

Welke zenders blijven hoorbaar op FM?
Talpa behoudt de licenties van Radio538, Radio 10 en SkyRadio. Mediahuis heeft twee licenties op de FM weten te bemachtigen, namelijk Radio Veronica en 100%NL. DPG Media heeft de licentie voor Qmusic verdedigd en BNR Nieuwsradio blijft ook vanaf september uitzenden op FM.

Welke nieuwkomers zijn toegetreden?
DPG Media mag het radioportfolio gaan uitbreiden met een extra frequentie. Wat de plannen hiervoor zullen zijn is nog niet uitgesproken, maar de kans is groot dat de bestaande onlinezender Joe hierop uitgezonden zal gaan worden. Daarnaast wordt Nederland verrijkt met een extra nieuwszender; Financial News Radio.

Welke zenders zullen elders beluisterd moeten gaan worden?
Doordat Mediahuis terug gaat naar twee kavels, zullen Slam! en Sublime vanaf september niet meer op de FM te horen zijn. Trouwe luisteraars zullen moeten gaan uitwijken naar DAB+ of onlinebeluistering. Ook Kink, die er eigenhandig voor gezorgd heeft dat de veiling plaatsvond, heeft geen plaats op de FM weten te verkrijgen.

Welke impact heeft de veiling voor luisteraar en adverteerder?
Wanneer er geluisterd wordt via de antenne, zal de luisteraar in sommige gevallen opnieuw op zoek moeten naar de juiste frequentie voor de gewenste zender. Bij digitale beluistering zullen radio’s dit zelf automatisch aanpassen.
Daarnaast heeft de veiling ook gevolgen voor adverteerders. Contracten met zenders zijn voor een kalenderjaar afgesloten en radiocampagnes zijn strategisch afgestemd op impact. De balans zal de komende dagen worden opgemaakt en opmaat oplossingen zullen hiervoor worden geboden.            

Back To Top