skip to Main Content
Digitale Platformen Anno 2023: Jongeren Verschuiven En Is YouTube Shorts Een Blijvertje?

Digitale platformen anno 2023: Jongeren verschuiven en is YouTube Shorts een blijvertje?

Ook in 2023 staat de wereld van digital advertising niet stil. Ons digital team neemt je de komende tijd mee in ontwikkelingen om in de gaten te houden. Deze maand gaan digital consultants Priscilla en Patricia in op de ontwikkelingen rond digitale platformen. 

Het digitale medialandschap staat nooit stil, ook dit jaar zijn er weer een aantal opmerkelijke ontwikkelingen in het gebruik, zo blijkt uit het Newcom Nationale Social media Onderzoek 2023. 

De grootste groei in dagelijks gebruik zien we bij Instagram (+18% naar 4,7 miljoen dagelijkse gebruikers), Snapchat (+30% naar 2,5 miljoen dagelijkse gebruikers) en TikTok (+54% naar 2,5 miljoen dagelijkse gebruikers). Nieuwkomer BeReal wordt inmiddels door 800.000 mensen dagelijkse gebruikt. 

Krimp zien we vooral bij de ‘oudere’ platformen Twitter (-26% naar 1,1 miljoen dagelijkse gebruikers) en Facebook (-4% naar 6,6 miljoen dagelijkse gebruikers). De groei van YouTube van de afgelopen 10 jaar is ook tot stilstand gekomen (-1% naar 3,5 miljoen dagelijkse gebruikers). 

Het totale gebruik van social media is hoger dan ooit met 114 minuten per dag. Jongeren van 15 t/m 19 jaar spannen de kroon met een gebruiksduur van 161 minuten per dag. Binnen deze groep zien we ook de meest opvallende ontwikkelingen in welke sociale media ze gebruiken. 

Jongeren verlaten gevestigde platformen als Facebook, Instagram en YouTube voor ‘leukere’ platformen. 

Bij Facebook zit het verlies vooral onder gebruikers van 15 t/m 19 jaar die het platform niet meer gebruiken, omdat ze andere platformen leuker vinden of omdat hun vrienden op andere platformen zitten. 

Dat tieners Facebook links laten liggen, zien we al een aantal jaar. Uit de cijfers van dit jaar blijk dat tieners voor het eerst ook minder te vinden zijn op Instagram en YouTube. Voorheen dé kanalen om een jongere doelgroep te bereiken. Beiden worden nu voorbij gestreefd door Snapchat. Ook TikTok wordt dagelijks vaker gebruik dan YouTube en is nu bijna net zo groot als Instagram. Het derde platform dat momentum heeft onder jongeren is BeReal. Dit platform wordt nu door iets meer dan 20% van de tieners dagelijkse gebruikt. Dit geldt ook voor twintigers. 

Onder twintigers valt verder op dat het dagelijks gebruik van TikTok het niveau van Instagram nadert en nu groter is dan het dagelijkse gebruik van Facebook, Snapchat en YouTube. 

YouTube innoveert: hoe succesvol wordt YouTube Shorts 

YouTube begint dus wat terrein te verliezen in eerst zo belangrijke doelgroepen voor hen en daar reageren ze op met nieuwe features. Waar eerder vooral Facebook veel functionaliteiten van andere apps (Snapchat & TikTok) succesvol kopieerde, probeert YouTube nu hetzelfde met Shorts, wat verdacht veel lijkt op TikTok. Wij zochten uit wat de kans is voor adverteerders. 

Hoe korter, hoe beter! Korte video’s die snel en easy op te nemen zijn, zijn niet meer binnen social media weg te denken. Snackable content, noem je dat ook wel. Naast het populaire TikTok en Instagram Reels, besloot YouTube mee te gaan in deze trend met YouTube Shorts, wat al in 2020 gelanceerd werd. Shorts zijn video’s van maximaal 60 seconden die op de kanalen en de Shorts-feed te bekijken zijn. Dat deze nieuwe feature inmiddels ontzettend populair is, blijkt uit de gepubliceerde cijfers. Gemiddeld worden Shorts wereldwijd zo’n 4 miljard keer per dag bekeken door meer dan 1,5 miljard actieve ingelogde gebruikers. Shorts wordt daarbij momenteel gezien als de grootste concurrent van TikTok. Er zijn in 2023 nog geen officiële onderzoekscijfers gepubliceerd over het aantal wereldwijde TikTok-gebruikers, maar geschat wordt dat dit aantal ook op ongeveer 1,5 miljard ligt waarbij er per minuut zo’n 167 miljoen video’s bekeken worden op TikTok. Dit maakt het een van de meest actieve kanalen die er zijn. Momenteel is de vraag groter het aanbod, wat vele kansen biedt voor makers, merken en mediabedrijven.  

Nu het bereik op peil is, rolt YouTube Shorts advertising per regio uit. De advertenties zijn direct swipebare videoadvertenties die tussen de filmpjes in de Shorts-feed worden getoond. In april 2022 startte de testfase en tot nu toe kreeg YouTube positieve feedback van adverteerders en behaalde deze goede resultaten. De toevoeging van Shorts binnen YouTube, biedt de adverteerder nieuwe kansen om binnen een groot platform en onder een grote doelgroep zichtbaar te zijn. De verwachting is dat Shorts nog prominenter zichtbaar en vindbaar zullen worden op zowel mobiel als desktop. Hierdoor is de kans groot dat het bereik voor adverteerders nog verder groeit. Met name voor awareness campagnes is dit een mooie toevoeging aan de mediamix.  

Platformen bereiken unieke doelgroepen 

Doordat het consumentengedrag verandert, veranderen en innoveren social media platformen. Daarbij zien we een trend van het delen van momenten (Facebook en Twitter) naar het delen van mooie beelden (Instagram) naar user generated content en entertainment (YouTube, Snapchat, TikTok, BeReal). We hebben helaas geen glazen bol, maar het blijft interessant om te zien hoe de wereld rondom social media zich blijft vernieuwen en aanpassen. Anno 2023 tekent zich steeds duidelijker een verschil af tussen de platformen en op welke social mediakanalen je een bepaalde doelgroep het beste kan bereiken.  

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Door: Priscilla Teunissen, Digital Communications Consultant en Patricia van Zon Sr. Digital Communications Consultant bij STROOM. 

Back To Top