skip to Main Content
Wat Ik Had Willen Leren Tijdens Mijn HBO Studie

Wat ik had willen leren tijdens mijn HBO studie

Tijdens mijn HBO-studie Global Marketing en Sales (Commerciële Economie) leerde ik alles over de 5 P’s van Kotler. Al snel volgde o.a. de customer journey en de wet van Pareto – modellen en theorieën die je goed voorbereiden op de praktijk. Toch? In deze blog vertel ik over de theorieën waar ik wat meer aan had gehad in de praktijk van het mediabureau waar ik stage liep. Wie weet is het iets voor de toekomst.

Sharp

De eerdergenoemde 5 p’s (personeel, plaats, prijs, promotie, product) zijn natuurlijk een prima introductie in marketing. Maar ik had liever ook wat meer geleerd over de theorieën en modellen van bijvoorbeeld Byron Sharp, Binet & Field of Kahneman. Sharp ontkracht in zijn boek ‘How Brands Grow’ zelfs enkele marketing-mythen zoals o.a. de claim dat het behoud van klanten goedkoper is dan het werven van nieuwe klanten. Maar ook dat de verhouding in de wet van Pareto, de 80-20 regel over welk deel van de klanten verantwoordelijk is voor welk deel van de omzet, in werkelijkheid veel minder extreem is en eerder rond de 60-40 ligt. Mijn suggestie: meer aandacht voor het diepgaande – en prijswinnende – onderzoek van Sharp.

Grip

Zelfs ongestructureerde studenten leren omgaan met deadlines en deliverables tijdens hun studie. Toch had ik vanuit het HBO meer willen leren over het efficiënt indelen van je tijd. En als peercoach van eerstejaars studenten herken ik (met name onder jongens) de roep om hulp ten aanzien van plannen. Tijdens mijn stage heb ik, samen met andere collega’s, het boek GRIP van Rick Pastoor gelezen en besproken. Het ‘heilig maken’ van je agenda en het transformeren van taken naar acties hebben mij enorm geholpen met efficiënt werken. Wat mij betreft nemen Hogescholen dit boek op in het curriculum.

Focus

Net als het efficiënter leren werken met de tips uit Grip ben ik pas echt focus gaan aanbrengen in mijn taken tijdens mijn stage. Uit enthousiasme zei ik tegen elke hulpvraag van collega’s ‘ja’, met als gevolg: 300 verstuurde e-mails in de eerste twee weken van mijn stage. Al snel kwam ik erachter dat ik prioriteit moest gaan stellen en vooral; onderscheid tussen dringende en belangrijke taken moest maken.

I have two kinds of problems, the urgent and the important. The urgent are not important, and the important are never urgent. – Dwight D. Eisenhower

Samen met mijn stagebegeleider ben ik gaan nadenken over ‘waar ik heen wil’ en welke taken aansluiten op de route daarnaartoe. Het zou mooi zijn als hier vanuit de studie ook meer aandacht aan wordt besteed, ik weet zeker dat dat helpt met de intrinsieke motivatie van studenten.

Conclusie

Had ik, samen met mijn studiegenoten, dit allemaal kunnen leren vanuit school? De modellen van Sharp, Kahneman, Binet en Field wellicht wel, maar ik denk ook dat het overweldigende gevoel van al het onbekende hoort bij het beginnen in een nieuwe functie. En daar is een stage dus eigenlijk perfect voor. Het is ook gewoon een kwestie van wijzer worden met de tijd. De volgende keer dat ik op school kom laat ik in ieder geval het boek GRIP achter in de docentenkamer.

Back To Top