skip to Main Content
RTL NEDERLAND EN TALPA GAAN FUSEREN

RTL NEDERLAND EN TALPA GAAN FUSEREN

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de aanstaande fusie van RTL en TALPA. Officieel is het een joint venture, maar doordat RTL Nederland 70% van de aandelen in handen krijgt en de RTL CEO Sven Sauvé de leiding, worden zij de bovenliggende partij. Wat betekent dit voor jou als adverteerder? STROOM praat je graag bij over deze ontwikkelingen.

WAAROM DEZE FUSIE?

Volgens TALPA en RTL zijn de twee mediahuizen tot elkaar veroordeeld om een tegengeluid te bieden aan het almaar groter wordende machtsblok van techreuzen uit Amerika (bijvoorbeeld Google, Facebook) en China (TikTok, Alibaba, AliPay). Volgens RTL/TALPA moet er daarom gekeken worden naar de totale advertentiemarkt van TV, radio tot aan (digital) out of home. Als je dat niet doet, en alleen naar TV kijkt, zou je zien dat er een overheersend machtsblok in het TV landschap ontstaat. Wanneer je naar het grotere geheel kijkt van media in het algemeen, is het een logische stap dat er sterke grote Nederlandse mediapartijen zijn zoals DPG en RTL/Talpa die tegenwicht willen bieden aan de techreuzen met digitale en video on-demand platformen (Videoland, Viaplay, Amazon Prime, Disney+ e.d.).

Op korte termijn verandert er niet veel voor de consument in het lineaire TV landschap van Nederland. Voor adverteerders ontstaat er, als het allemaal doorgaat, voor TV één commerciële partij die eenzijdig de prijzen kan verhogen. Dit hebben we eind 2018 zien gebeuren toen de zenders van BrandDeli (24Kitchen, National Geographic, TLC, Comedy Central, etc.) zijn overgenomen door RTL en opgingen in AdAlliance (verkoop-organisatie). De verwachte en gecommuniceerde synergie voordelen door de fusie zien we hopelijk daadwerkelijk terug in sterkere (lokale) content die meer kijkers en luisteraars aantrekt.

MEDIA STRATEGISCHE CONSEQUENTIE VOOR JOU ALS ADVERTEERDER

Voor adverteerders in de Nederlandse markt zijn er twee belangrijke strategische overwegingen die bij deze verandering komen kijken:

  1. Hoe blijf je slim media inzetten?

Door vanuit goede inzichten de strategische keuzes te maken, blijft het mogelijk om slim media in te zetten. Met de implementatie van het nieuwe mediaonderzoek NMO in 2022 kan er cross mediaal beter geëvalueerd worden. Dit betekent dat op termijn de rol die elk mediumtype vervult in de mediamix en in de journey van een consument inzichtelijk wordt. Door ook deze inzichten te gebruiken in de strategische overwegingen kunnen wij samen met jou nog slimmere keuzes in media maken.

  1. Met welke partijen kan je nog om de tafel om je merk te bouwen?

Dat wordt pas echt duidelijk als de fusie meer vorm heeft gekregen: welke zenders blijven overeind en welke worden afgestoten? Gaan er zenders naar DPG of Mediahuis?
Zoals het er nu uitziet blijven er een aantal grote mediapartijen bestaan in Nederland: STER, DPG, Mediahuis en RTL/TALPA. Bijna al deze partijen bieden onder één dak media aan in vele vormen: TV, radio, branded content, influencers, online video, performance media, etc. Om binnen dit umfeld de juiste keuzes te maken helpt STROOM jou bij het opzetten van een cross-mediale strategie en planning.

HOE VERDER?

De fusie van RTL en TALPA is groot nieuws. Het is de vraag of het wordt goedgekeurd door de Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt in verband met de monopoliepositie voor met name het TV landschap. Als de fusie wordt goedgekeurd zal dit ergens in 2022 in werking treden. Voor 2021 en Q1 2022 verwachten wij geen directe veranderingen. Uiteraard blijven wij dit nauwkeurig monitoren en onze bevindingen delen.

Back To Top