Nieuwe campagne SIRE: 1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede
Vol energie hebben we samen met al onze mediapartners gewerkt aan de nieuwe campagne voor SIRE: Kinderen in armoede. Want 1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede en en dáár moeten we het over hebben.
Kinderarmoede is een groeiend en onderschat probleem
In Nederland groeien 251.000 kinderen op in armoede. Het Sociaal Cultureel Planbureau verwacht de komende jaren een toename van nog eens 28% als gevolg van de versobering van de Bijstand. Hier komen de gevolgen van de coronacrisis nog bovenop. Bijna 80% van de Nederlanders schat het aantal kinderen dat in armoede leeft te laag in, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van SIRE. Geconfronteerd met de feiten, vindt 88% van de Nederlanders het (zeer) onacceptabel dat er zoveel kinderen in armoede opgroeien.
Laten we het dáár eens over hebben
De insteek van de campagne is ‘1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten we het dáár eens over hebben’. Hiermee wil SIRE niet alleen de verontwaardiging aanwakkeren, maar ook Nederland stimuleren het echte gesprek aan te gaan. Taboe en schaamte spelen een grote rol: mensen die het betreft, praten er niet graag over. Mensen die niet in armoede leven, durven het gesprek vaak niet aan te gaan.
Een kind dat in armoede opgroeit, kan vaak simpelweg niet meedoen. Niet meedoen aan sport bij een vereniging, niet naar verjaardagsfeestjes, niet mee op schoolreisje. Kinderen in armoede lopen hierdoor het risico buitengesloten te worden. Ze ondervinden stress en spanning thuis, ervaren sociale uitsluiting en hebben buikpijn en gevoelens van angst en machteloosheid.
‘Wij zijn verontwaardigd dat in een welvarend land als Nederland zoveel kinderen in armoede leven,’ zegt SIRE-directeur Lucy van der Helm. ‘Wij zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor, de politiek voorop. En daarom moeten we het er met elkaar over hebben. Iedereen. Van kringgesprekken op school tot debatten in de Tweede kamer. Dit probleem verdient een structurele oplossing.’
Brede zichtbaarheid voor groei in bewustzijn
Samen met onze mediapartners brengen we de komende tijd de campagne onder de aandacht van Nederland via televisie, online, radio en op straat. Door middel van deze massale zichtbaarheid willen we zorgen voor groei in bewustwording. Naar schatting hebben we in de eerste 1,5 week van de campagne 89% van Nederlanders van 25 jaar en ouder bereikt.
Sinds 2020 werkt STROOM als mediapartner voor SIRE. Samantha Catsburg, client service director bij STROOM, is ook onderdeel van het SIRE campagnebestuur. ’Het is gaaf om te zien hoe deze campagne de afgelopen maanden met veel energie en passie gemaakt is. Het is een gevoelig onderwerp, waar we iets aan moeten doen. We moeten het er in ieder geval samen over hebben! Ik kijk uit naar een succesvolle campagne en veel mooie gesprekken,’ aldus Samantha.
Wat betreft de media-inzet benadrukt Samantha dat het draait om het realiseren van een hoog bereik: ‘Voor campagnes met emotionele lading is een combinatie van een hoog bereik met contactopbouw over meerdere kanalen noodzakelijk om de doelstelling te realiseren. Zoals altijd zijn onze mediapartners gemobiliseerd om brede zichtbaarheid te realiseren voor een breed bereik over verschillende mediumtype heen, van tv tot radio en van online tot buitenreclame.’
Mediapartners bedankt!
Sinds begin maart is de campagne te zien op televisie, online en op straat en te horen op de radio. Wij bedanken alle mediapartners die hun steentje bijdragen en mediaruimte ter beschikking stellen: STER, AdAlliance, Talpa, DPG Media, Mediahuis, Q-music, E-power, ORN, Hillenaar, Centercom, JCDecaux, Exterion, Ocean Outdoor, OOHA, Mundu, Azerion, [M]Media en alle lokale radiozenders: Radio Soest, UrPlay.Blue & UrPlay.Pink, Radio Amstermeerland.nl, Salto, XXL Radio Rotterdam, Studio040 – Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Waalre, ZFM Zandvoort, Omroep Hoeksche Waard, Radio Ideaal, RTV Stichtse Vecht, Radio Amor en Radio Stanvaste.
Van bewustwording naar politieke impact
Als onderdeel van de campagne start SIRE een petitie op SIRE.nl, die het nieuwe kabinet oproept met een concreet plan te komen om kinderarmoede structureel op te lossen.