skip to Main Content
Stoppen Met De Campagne Vanwege Corona?

Stoppen met de campagne vanwege Corona?

Adverteerders trekken aan de noodrem en campagnes worden gecanceld of uitgesteld. Maar is dit altijd wijsheid? Of kun je ondanks de crisis rondom Corona, je campagne (aangepast) voortzetten? Het is logisch dat het geen zin heeft om mensen enthousiast te maken voor je product als je dit door Corona niet kunt leveren. In veel andere gevallen ligt adverteren gevoelig, omdat de angst bestaat dat adverteren in nu niet gepast zou zijn.

Wij onderzochten wanneer je als adverteerder inderdaad beter even uit beeld kunt blijven en wanneer je beter wel van je laat horen.

Probeer relevant te zijn in jouw categorie

Als je een campagne hebt die in de kern ingaat tegen de leefregels zoals die nu vanwege het coronavirus gelden dan kun je beter overwegen om je campagne on-hold te zetten. Dit omdat je een levensstijl stimuleert die niet meer kan. Dan hebben we het over campagnes met een YOLO kernboodschap van: “leef je leven zoals jij dat wil en trek je niets van iemand anders aan”.

Ook campagnes met een feestende groep of mensen die elkaar omhelzen kunnen op dit moment scheve gezichten opleveren. Aan de andere kant snappen mensen over het algemeen dat dit fictieve reclame uitingen zijn die niets met de realiteit te maken hebben. Daarnaast kunnen mensen in deze tijden wel wat afleiding gebruiken in de vorm van vermakelijke reclame. Zoals vaker met ethische kwesties, is dit een dunne lijn waardoor je je al snel afvraagt wat kan dan nog wel?

Als je, je campagne aanpast is het ook belangrijk dat je hierbij niet te veel inspeelt op de situatie. Probeer te voorkomen dat het lijkt alsof je hiervan wilt profiteren. Maar als je een product of dienst hebt waar nu veel behoefte aan is en die mensen kan helpen de situatie iets aangenamer te maken, zoals een streamingsservice of thuis-sport-app kan nu adverteren juist een uitkomst zijn. Het zelfde geld natuurlijk ook voor bedrijven die vragen kunnen beantwoorden over veranderende financiële situaties of je gezondheid.

In tijden van onzekerheid hebben mensen namelijk behoefte aan oplossingen en hoop. Als jij dat kan bieden, dan kun je een sterke relatie opbouwen met de consument. De kans is groot dat deze relatie ook na de crisis nog blijft bestaan, omdat je er was als merk toen ze je nodig hadden.

Adverteren in crisistijd loont

Dan is er naast deze ethische kant, natuurlijk ook nog de economische kant van deze crisis. Veel economen voorspellen dat er na Corona een recessie komt. Dit is dan al snel reden om te bezuinigen op marketing budget. De vraag is echter of dit verstandig is. Toegegeven, het is lastig om over deze specifieke crisis nu iets te zeggen, omdat we een situatie als deze nog nooit hebben meegemaakt. Uit eerdere tijden van economische crisis blijkt echter volgens verschillende onderzoeken1 dat merken die bleven adverteren er na de crisis eerder bovenop waren dan bedrijven die dat niet deden.

Dit komt doordat deze merken in staat waren om met campagnes top of mind te blijven bij consumenten. Dit is belangrijk zodat consumenten zodra ze weer in-market zijn aan jou denken. Hierbij is het wel aan te raden om niet te veel te sturen op directe aankoop als we echt in een recessie komen of als je product niet of moeilijk leverbaar.

Maar het is wel een goed moment om te bouwen aan je merk om zo toch top-of-mind te blijven. Voor webshops met genoeg voorraad van producten waar mensen nu behoefte aan hebben, is het echter helemaal niet gek om ook nu in te blijven zetten op performance campagnes.

Hoe kun je nu het best je online campagne inrichten?

Voor bijna elke adverteerder geldt dus dat ze in deze tijden van Corona goed kunnen bouwen aan hun merk. In de nu soms snel veranderende situatie kan het spannend zij om budgetten bij publishers vast te leggen voor een awareness campagne. Door het programmatic inzetten kan je op een relatief flexibele manier een awareness campagne inzetten. Hierdoor kan je snel schalen als de situatie opeens drastisch veranderd.

Een klein risico is wel dat je geen garanties hebt over de hoeveelheid zichtbaarheid, omdat je afhankelijk bent van de beschikbare inventory en gangbare marktprijs. Al is het niet ondenkbaar dat deze als andere adverteerders zich wel terugtrekken, lager uitvalt. Jouw boodschap valt dan beter op dan in drukke tijden als veel adverteerders actief zijn. Een belangrijk voordeel van online adverteren is dat je goed kan targeten op audiences die waarschijnlijk openstaan voor jouw boodschap op basis van interesse, klantdata of in-market data.

Als je producten, ondanks Corona, volop beschikbaar zijn, is er geen reden om een performance campagne op een laag pitje te zetten. Zolang je relevant bent voor de consument zullen ze dit waarderen. Aangezien het vooral belangrijk is om er te zijn als consumenten je nodig hebben, is het goed om er voor te zorgen dat jouw producten goed vindbaar zijn op marketplaces zoals Bol.com of Amazon als je daar verkoopt.

Zorg er daarnaast voor dat je zichtbaar bent in zoekmachines op relevante zoektermen. Het kan nooit kwaad om hierin met een SEA campagne te investeren. Zodat je op relevante momenten door de consument gevonden wordt. Dit zijn vaak ook efficiënte media euro’s met een hoge return on ad spend en een lage irritatiefactor. Dit omdat de consument uit zichzelf, door zijn of haar zoekgedrag, interesse toont of zelfs in-market is. Sterker nog consumenten zijn blij dat jij biedt wat zij zoeken.

Bronnen: Adformatie en Kantar

Back To Top