skip to Main Content
What’s Old In TV-land?

What’s old in TV-land?

Op 16 januari presenteerde RTL/Adconnect de TV/Video key facts van 2019 in Eye Filmmuseum.

Het werd een terugblik op de afgelopen jaren (met als laatste peildatum 2018), waarin geen verrassingen gepresenteerd werden: lineaire TV kijktijd vertoont een dalende trend, maar is nog steeds de leider binnen totaal video. Door het rapporteren van diverse vormen van niet-lineaire TV (zoals uitgesteld kijken, Netflix en andere OLV kanalen) zie je doorgaans een groei in totale kijktijd, al is Nederland hierin de vreemde eend in de bijt. Op totaal video niveau zie je in Nederland namelijk geen groei; de daling van de lineaire kijktijd is groter dan online video kan aanvullen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de UK waar ondanks de daling van lineaire kijktijd er wel een groei is op totale video tijd.

Nederland is geen videoland

Ook als we inzoomen op absolute tijdbesteding aan lineaire TV is Nederland atypisch binnen Europa. Volgens Mediametrie zijn Nederlanders de minst kijkende lineaire TV consumenten met 2 uur en 36 minuten. De Hongaren zijn koning-kijktijd met maar liefst 4 uur en 40 minuten gerapporteerde lineaire kijktijd (note: natuurlijk kent ieder land een eigen meetmanier en eenheid).

Het geheel van videokijken (lineair of niet) is nog steeds een van de meest impactvolle manieren om de consument tot actie aan te zetten. Waarbij ook de impact de langste tijd doorwerkt. Wel neemt het belang van creatie toe over tijd. Door de versnipperde aandacht van de consument (we pakken immers 213 keer per dag onze telefoon op: dus ook tijdens het TV kijken) is een doordachte creatie die mee gaat met trends en culturele verschillen essentieel. 

Lineair vs. streaming

De gedeelde wereldwijde vooruitblik naar 2023 is dat lineaire TV zich stabiliseert. En in staat blijft om de meerderheid van de kijkers te bereiken. De andere (online) video platformen (Netflix, Disney+, Videoland etc.) groeien door en vinden uiteindelijk een stabiel niveau dat zich, zo voorspelt RTL, tot 2023 onder TV bevindt.

Voor Nederland is het met name de vraag in hoeverre de consument bereid is te betalen voor de diverse abonnementsvormen voor TV: nemen we naast ons TV en Netflix abonnement ook een abonnement op Disney+ én Amazon Prime? Naar verwachting niet. Het zal een combinatie zijn van lineaire TV met een of twee streamingdiensten. De blockbusters op de andere streamingdiensten worden met een proefabonnement gebingewatched.

Toekomst van video

TV is nog steeds het medium waarmee je met de uitzending van één spot op een kostenefficiënte wijze de meeste kijkers kunt bereiken. Ook komen er naast de golden oldies zoals Expeditie Robinson (19 jaar in Nederland) ook nog succesvolle nieuwe programma’s zoals Chateau Meiland die de kijker aan de buis weten te kluisteren.

Lineaire TV behoudt bestaansrecht door de blockbusters, maar online video bonst op de deur en zal aan kijktijd-terrein gaan winnen. Hoe lang dat nog duurt houden wij voor jou scherp in de gaten.

Back To Top