skip to Main Content
Innoveren Is Een Vak

Innoveren is een vak

Afgelopen week waren we met het team van Stroom op de Emerce eDay 2019. Een gemêleerde groep sprekers deed hun verhaal, maar er waren eigenlijk twee zaken die in veel presentaties terug kwamen. Namelijk data en de stappen die je moet nemen om succesvol te innoveren.

Om te beginnen met innovatie.

Bij innovatie wordt al snel gedacht aan Uber en Netflix. De zogenaamde gamechangers die we allemaal, onbewust wellicht, willen zijn. De werkelijkheid is echter wat anders. Want hoewel innovatie heel sexy klinkt, is het volgens verschillende sprekers toch gewoon een proces waarin vakmanschap een grote rol speelt. Wat bijvoorbeeld het kwadrant van innovatie laat zien is dat er meer potentie zit in incrementele ontwikkeling, het stapje bij beetje beter worden in wat je doet, dan mikken op het zijn van een gamechanger.

Incrementele ontwikkeling is niet groots en meeslepend, het is het steeds verder brengen van je product door te kijken wat er nog beter kan met nieuwe technieken. Of door een bestaand iets te nemen en daar iets aan toevoegen wat nog niemand heeft gedaan.

Neem Tesla.

Hoewel we denken dat het compleet nieuw is wat ze doen, is Tesla begonnen met een bestaande auto en deze hebben ze elektrisch gemaakt. Dat leverde kennis op waarmee ze een stap verder zijn gegaan door zelf een (hele dure) auto te ontwikkelen. De volgende stap was een auto bedenken die in massaproductie kon worden gebracht. Deze werd verbeterd, productieprocessen werden getweaked (work in progress…) en er werd nog een model ontwikkeld. En nu is het meer betaalbare Tesla Model 3 de best verkopende auto van Nederland.

Dan data.

Als we naar data kijken dan is dat gelukkig geen trend meer. Wat dit jaar zo interessant is, is dat er nu veel verschillende concrete cases beschikbaar komen waarin de effectiviteit van het gebruik van data wordt aangetoond. Chris Wiggins van the New York Times liet zien hoe ze met behulp van data betere klantervaringen kunnen bieden waardoor lezers langer geabonneerd blijven op de digitale krant. Werner Vogels, CTO van Amazon, gaf een presentatie wat Amazon doet met AI om bedrijfsprocessen te verbeteren en uiteindelijk de customer journey zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat beide heren benadrukten is dat je op een gegeven moment een datamodel uit handen moet geven aan ‘bouwers’. Data scientists die het model ontwikkelen zijn van nature mensen die een model eindeloos willen aanpassen om de werkelijkheid optimaal na te bootsen. De gamechanger ontwikkelen. Maar met ontwikkelen alleen win je geen klanten. Dus wat belangrijker is, is het model in de praktijk brengen om te zien of het werkt. En op basis van die data die dat oplevert het model te verbeteren. Eigenlijk komt dat ook weer overeen met de regels van succesvol innoveren.

In media lopen we tegen dezelfde zaken aan. Altijd zien we de grote cases voorbij komen (Evert_45, KLM op social, etc.) waarmee adverteerders willen laten zien dat ze totaal nieuw en anders communiceren. Maar de werkelijkheid is dat we voor de meeste klanten steeds kleine stapjes nemen waarmee we campagnes beter maken. Een paar procent van het budget nemen om te testen en te verbeteren. We weten dat dit werkt omdat we voor klanten een steeds betere performance behalen (sterkere stijging merk KPI’s, hogere conversieratio’s, etc.). Prettig om te horen dat dit blijkbaar een succesvolle manier is om te innoveren. Wij gaan daar dan ook lekker mee door.

Back To Top