skip to Main Content
Organisch Bereik Is Dood

Organisch bereik is dood

En wel hierom:

Lang was het voor veel bedrijven een doel om groot te zijn op social media en veel volgers te hebben. Voor sommigen is dat nog steeds een droom. 10.000 volgers geeft een pagina wellicht status, maar garandeert zeker geen bereik. Daar waar het populairste jongetje van de klas met de meeste vrienden, vroeger ook echt veel aandacht kreeg. Geldt dat niet meer voor de populairste pagina’s op social media. Hoe je daarmee omgaat en waarom dit misschien niet eens zo erg is lees je in deze blog.

Begin 2018 kondigde Facebook al aan dat het ze het aantal posts van bedrijven in de tijdlijn van gebruikers wil beperken, maar verschillende onderzoeken van over de hele wereld tonen aan dat het organisch bereik al sinds 2012 aan het dalen is. Toen bereikte je nog 17% van je volgers, begin 2018 was dat met geluk iets meer dan 1%.

Voor Instagram gaf Facebook tot voorkort nog aan dat persoonlijke profielen geen voorrang krijgen op bedrijfsprofielen. Al gaf inmiddels oud-CEO Kevin Systrom jaren geleden al aan dat mensen 70% van de content gepost door profielen die ze volgen niet zien.

Deze zomer bleek uit een quote van een adverteerder op de blog van Instagram echter dat ook Instagram organisch bereik beperkt. De vice president brand communications van kleding merk Old Navy gaf aan dat ze merken dat het organisch bereik van hun ooit zo populaire content sterk gedaald is. Opvallend is dat Instagram dit op hun eigen website bijna trots uitlicht, maar het is niet verrassend als je bedenkt dat Instagram z’n geld verdient met advertenties.

Ook op LinkedIn is organisch bereik aan het dalen. Dat was 20%, maar is anno 2019 nog maar maximaal 5%. Ook LinkedIn geeft content van personen namelijk een grotere rol waardoor content van bedrijven van de tijdlijn geduwd wordt.

Adverteren de oplossing?

Als je zichtbaar wilt zijn op social media kun je eigenlijk niet meer om adverteren heen. Gezien het beleid van alle grote social media moet je bereik letterlijk kopen, terwijl het kopen van volgers, wat op Facebook nog steeds mogelijk is, dus eigenlijk weggegooid geld is. Het is namelijk niet zeker dat je deze mensen hierna nog bereikt met je posts. Je kan daarom je posts promoten onder je volgers. Maar het grote voordeel is dat je, je posts ook kan promoten onder een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld alleen mannen of mensen die wonen in een bepaalde stad. Het budget en je doelstelling bepaald dan grotendeels je bereik.

Back To Top