skip to Main Content
Kun Je Scoren Met Sport Sponsoring?

Kun je scoren met sport sponsoring?

Een column van Rutger Mackenbach

5,5 miljoen mensen zagen hoe de Oranje Leeuwinnen van Team USA verloren tijdens de WK finale. Een week daarvoor wisten ruim 1 miljoen mensen weer dat Max Verstappen de beste coureur ter wereld is na het zien van zijn gewonnen race in Oostenrijk. En met Teunissen twee dagen in het geel keken 762.000 Nederlanders op maandagmiddag om 14 uur naar de Tour de France.   

Je zou bijna vergeten dat uit net gepubliceerd onderzoek van Multiscope, Video On Demand inmiddels lineaire TV voorbij is in tijdsbesteding. 22% van de kijktijd van de gemiddelde Nederlander gaat naar de traditionele TV, 27% van de kijktijd naar VOD. Overige kijktijd (51%) gaat naar social video en video platforms et cetera.   

Er verschijnt steeds meer onderzoek dat een groot bereik een van de belangrijkste elementen is voor het bouwen van een merk. En dat (online) conversies vooral zijn te realiseren met merken die een bepaalde bekendheid genieten. Blijkbaar is vertrouwen ook in marketing een factor om rekening mee te houden. En dat is op te bouwen met het bereiken van grote groepen mensen.  

Vooralsnog is dat niet te realiseren met online video. Daarvoor is het aanbod simpelweg te veel gefragmenteerd en op Netflix kun je niet adverteren. Al zetten ze voorzichtig de eerste stappen op het pad van branded content (met H&M en Coca Cola in Stranger Things). 

Op dit moment is lineaire TV dus nog het aangewezen kanaal om een merk te bouwen. Met een paar goed geplaatste commercials kun je in een mum van tijd een enorme groep mensen bereiken. Maar de kijktijd zal verder blijven verschuiven naar VOD. Daarom moeten mediaplanners heel snel andere middelen gaan zoeken om de massa te bereiken. Ik ga me maar eens verdiepen in sport sponsoring…

Back To Top