skip to Main Content
Visueel En Targeting Prioriteit Bij Google

Visueel en targeting prioriteit bij Google

Afgelopen maanden kondigde Google in snel tempo 5 vernieuwende advertentieformaten aan die wij graag aan je voorstellen. De belangrijkste gemeenschappelijke deler is dat ze allemaal heel erg visueel zijn. Daarnaast biedt Google nieuwe interessante targeting mogelijkheden om je doelgroep steeds beter te bereiken door de focus te verschuiven van targeting op zoekgedrag naar doelgroep targeting.

Discovery Ads

Deze ads bestaan uit een afbeelding of een aantal afbeeldingen in een carrousel en kunnen geplaatst worden op Youtube, Gmail en in de Google Discovery Feed op Android telefoons. Na eerste beta tests blijkt dat deze advertentievorm 50% meer klikken oplevert dan reguliere video-advertenties. Het voordeel is dat je op deze manier ook kan profiteren van het bereik van Youtube als je geen video hebt of als traffic een belangrijkere doelstelling is dan awareness.

Gallery ads in search

Ook op de zoekresultaten pagina wordt beeld belangrijker. Google wil dat adverteerders nog meer relevante informatie in search ads kunnen aanbieden en rollen daarom de Gallery Ads uit. Hierbij wordt de bekende tekstadvertentie verrijkt met een carrousel met verschillende afbeelding. Dit zal altijd op de eerste positie van de zoekresultaten zijn.

Dit is een mooie aanvulling voor een search campagne als je een sterk visueel product hebt zoals kleding, meubels, vakanties of food. Dat mooie beeld van een hagelwitte strand met palmbomen of smeltende kaas in een recept zegt immers meer dan duizend worden. Daarnaast valt beeld sowieso meer op dan tekst en kun je op deze manier je onderscheiden van adverteerders die onder je staan op de zoekpagina met een reguliere tekstadvertentie.

3D advertenties: ‘Swirl’

Met nieuwe 3D advertenties wil Google adverteerders helpen om een interactieve en engaging ervaring te creëren. Consumenten kunnen bijvoorbeeld een schoen in 3D bekijken, het product draaien of in- en uitzoomen om details beter te bekijken. Wij vinden het vooral een mooi en vernieuwend advertentieformaat voor e-commerce partijen zoals schoenenwinkels die producten verkopen die mensen in de winkel graag van dichtbij willen bekijken, omdat de ‘swirl’ hun producten digitaal iets tastbaarder maakt dan een video of statische afbeelding. Een mogelijke drempel kan de investering in 3D-moddelen/fotografie van producten zijn. Tijd en experimenteren zal uitwijzen of dat het waard is.

Boost Youtube Live Streams

Live streaming is nog steeds ‘hot’. Google maakt het nu mogelijk om Youtube livestreams verder te verspreiden en je doelgroep ook buiten Youtube te bereiken door de livestream te embedden in display ads.

 

Youtube Augmented Reality

Een ander advertentieformaat waarmee Google de drempel om online te kopen wil verlagen, is door een bezoek aan de winkel overbodig te maken. Dit heet de Beauty Try-On Youtube. Dit is een Augmented Reality (AR) advertentie waarbij mensen digitaal make-up kunnen testen, terwijl ze naar gerelateerde video’s kijken. Daarmee gaat Google, Facebook en Snapchat achterna die vorig jaar al Augmented Reality Shopping ads lanceerden waarin consumenten digitaal bijvoorbeeld zonnebrillen kan passen.

Doelgroeptargeting uitgebreid

Daarnaast breidt Google de targeting mogelijkheden flink uit. Oorspronkelijk was zoekgedrag het belangrijkste targeting middel waardoor marketeers Google advertising omarmden. Je kon namelijk voor het eerst mensen bereiken waarvan je wist dat ze actief opzoek waren naar jouw product. Later werden daar affiniteit- en intentdoelgroepen aan toegevoegd. Hierbij kun je targeten op interesses van de doelgroep en mensen die in de markt zijn voor jouw product of dienst gebaseerd op het zoek- en surfgedrag. Als reisbureau kan je ze dus ook bereiken als ze niet letterlijk zoeken op ‘zomervakantie boeken’ maar ook als ze sites met reisverhalen bezoeken of (reis)informatie over specifieke landen opzoeken.

Nu wordt het qua targeting mogelijk om affiniteits- en intentdoelgroepen te combineren om een specifieke doelgroep te bereiken. Je kunt deze Custom Audiences gebruiken in search, Gmail, YouTube, display en campagnes met discovery ads die later dit jaar worden uitgerold.

Daarnaast kan je net als op Facebook look-a-likes van jouw doelgroep bereiken met de audience expansion tool. Daarmee kruipt Google steeds meer naar de uitgebreide (interesse) targeting mogelijkheden die Facebook al jaren aanbiedt.

We moeten wel nog even geduld hebben om de nieuwe advertentievormen in de praktijk te brengen. Eind 2019 worden ze allemaal uitgerold. Wil jij onze hulp om ze als eerste in te zetten? Neem dan contact op. We houden je graag op de hoogte over onze eerste ervaringen.

Back To Top