skip to Main Content
Waar Liggen De Kansen Met Pinterest?

Waar liggen de kansen met Pinterest?

Twijfel je nog of Pinterest wat toevoegt aan jouw marketingmix en wil je weten waar de kansen liggen? In deze blog zetten we alles op een rij. Pinterest verschilt wezenlijk van de social media die nu veel online advertising plannen domineren. We bekijken de wereldwijde data.

Plannen voor de toekomst

Pinterest is eigenlijk een visuele zoekmachine waar mensen inspiratie zoeken en bewaren. Hier ligt ook het grootste verschil met social media zoals Facebook, Snapchat en Instagram. Daar draait het om het delen van momenten uit het verleden en het heden met familie en vrienden. Op Pinterest gaat het om plannen maken voor de toekomst. 85% van de vrouwen gebruikt Pinterest om zowel grote als kleine momenten te plannen. Terwijl slechts 53% dit doet op Facebook en 44% op Instagram.

88% ziet Pinterest dan ook als dé inspiratiebron om nieuwe dingen te ontdekken. Terwijl slechts 65% dat zegt over Google, 61% over Instagram en 44% over Facebook. 98% van de pinners geeft aan nieuwe dingen geprobeerd te hebben die ze op Pinterest ontdekt hebben t.o.v. 71% op andere social media.

Een plek voor merken

Terwijl merken op veel social media gezien worden als indringer, worden ze op Pinterest omarmd. 75% van de pins is van merken en 78% van de gebruikers vindt content van merken bruikbaar. 50% van de mensen ervaart advertenties hierdoor niet als zodanig en vindt ze 1,4 keer zo relevant als op andere platformen. Wellicht dat dit gaat veranderen als de hoeveelheid toeneemt, maar zolang je relevant bent zal dit risico beperkt blijven.

Een ander voordeel is dat de kosten nog relatief laag liggen vergeleken met bijvoorbeeld Instagram en Google search. Daarnaast is de koopintentie hoger en dat maakt een klik vanaf Pinterest ook waardevoller.

Platform met hoge koopintentie

Aangezien Pinterest hét platform is waarop mensen plannen maken voor de toekomst, is het niet gek dat Pinterest door meer dan 8 op de 10 mensen gebruikt wordt bij het maken van aankoopbeslissingen. Daarbij zijn 97% van de zoekopdrachten unbranded. Men zoekt bijvoorbeeld op aardappelrecepten maar niet op CêlaVíta recepten.

Dit in combinatie met het feit dat mensen openstaan voor nieuwe ideeën maakt Pinterest het platform om als merk invloed uit te oefenen op (merk)voorkeuren en aankoopbeslissingen aan het begin van de funnel, het oriëntatieproces.

77% heeft op Pinterest een nieuw merk of product ontdekt en 50% heeft daadwerkelijk iets gekocht na het zien van een (promoted) pin van een merk. Voor heavy users die wekelijks actief zijn ligt dit met 83% zelfs nog hoger.

Vooral binnen de categorie eten & ingrediënten helpt Pinterest veel mensen (78%) om een aankoopbeslissing te nemen. Gevolgd door home deco met 60% en kleding met 53%.

De shopintentie op Pinterest blijkt nog meer uit het feit dat van de mensen die online willen shoppen 55% daarvoor naar Pinterest gaat. Slechts 12% gaat naar social media als Facebook en Instagram, slechts 3% gaat naar Snapchat.

Ook van de mensen die niet meteen iets willen kopen, doet 60% ideeën op voor aankopen op Pinterest. 48% doet dat via zoekmachines, 41% via familie en vrienden en 35% op social media.

DIY, wonen, eten en mode

Eigenlijk kun je alles vinden op Pinterest, maar er zijn een paar categorieën die eruit springen. Pinterest gaat naar eigen zeggen over de kern van het leven: wat we eten, wat we dragen, en waar we wonen. Als we kijken in het systeem zien we dat dat in grote lijnen klopt. Bijna 2,5 miljoen actieve gebruikers zijn geïnteresseerd in wonen. 1,6 miljoen in eten & drinken. Hetzelfde aantal actieve gebruikers heeft interesse in mode. Maar met ruim 2,5 miljoen zijn de meeste Nederlandse gebruikers geïnteresseerd in doe-het-zelf en knutselen. Ook entertainment en gezondheid zijn met ruim 1,5 miljoen geïnteresseerde gebruikers relatief groot.

Millennials, vrouwen met kinderen

Nu we weten dat Pinterest een belangrijke rol speelt in het aankoopproces, het creëren van merkvoorkeur en welke branches dominant zijn, rest alleen nog de vraag wie je het best bereikt. Op dit moment is 70% van de gebruikers, wereldwijd, vrouw en 40% is tussen de 18 en 34 jaar. Echter ook onder mannen neemt de populariteit van het platform toe. 40% van de nieuwe gebruikers is man. 48% van de gebruikers heeft kinderen.

Daarnaast is het goed om te weten dat ook Pinterest vooral mobiel is (80%) en dat het platform nog steeds groeit. Op dit moment wordt Pinterest in Nederland door 3,5 miljoen mensen gebruikt, waarvan 734.000 dagelijks actief zijn. Dit is een groei van 18% en 25% ten opzichte van 2018. Niet alleen steeds meer mensen hebben een account, ze zijn ook steeds vaker dagelijks actief!

Databron: business.pinterest.com

Back To Top