skip to Main Content
Werkt YouTube Aan Een Nieuw Businessmodel?

Werkt YouTube aan een nieuw businessmodel?

Met miljoenen dagelijkse gebruikers in Nederland alleen al is YouTube voor adverteerders erg interessant. Door de opkomst van influencers en professionele partijen die content op YouTube plaatsen, is het platform inmiddels veel meer dan een verzamelplek voor amateurvideo’s.

Het is een volwaardig online video kanaal geworden, waar vrijwel elke doelgroep te bereiken is. Om aantrekkelijk te blijven voor adverteerders komen er steeds meer nieuwe advertentievormen bij. De nieuwste optie zou echter wel eens tegen het zere been van de gebruiker kunnen zijn. Is dit een bedreiging voor het platform, of juist een doordachte keuze?

Nieuwe non-skippable advertentievorm

YouTube verdient geld door het vertonen van advertenties. YouTube advertenties komen in verschillende vormen en maten, maar de meest bekende variant is de Trueview video. Voorafgaand aan de door jou gekozen video speelt er eerst een advertentie af die je na 5 seconden kunt overslaan. Voor zowel adverteerders als gebruikers is dit een prima optie. De gebruiker bepaalt zelf of hij/zij de reclame bekijkt, terwijl de adverteerder pas betaalt als de video voor minimaal 30 seconden wordt bekeken (of volledig uitgekeken als de video korter is dan 30 seconden).

De meeste YouTube advertenties worden via de Google Ads veiling ingekocht. Binnen deze omgeving is nu een nieuwe optie toegevoegd, de non-skippable 15 seconden video. Voor adverteerders is het nu mogelijk om een 15 seconden commercial in te zetten die de gebruiker niet kan overslaan. De keuze om de advertentie wel of niet te kijken ligt daardoor niet meer bij de gebruiker.

Non-skippable advertenties op YouTube zijn niet helemaal nieuw. Je kon bijvoorbeeld al via RTL non-skippable advertenties inkopen bij de YouTube kanalen van de RTL programma’s, of via een sales agent van Google een bepaald aantal gegarandeerde video views reserveren. Nu het echter via de veiling beschikbaar wordt is het veel makkelijk voor adverteerders om dit in te zetten. Hierdoor zal het steeds vaker voorkomen dat je als gebruiker ‘gedwongen’ wordt om een volledige advertentie te kijken.

Motief van YouTube

Als gebruiker is het fijner als je zelf kunt bepalen of je naar een commerciële uiting wilt kijken. YouTube neemt hiermee dus het risico op ontevreden gebruikers. Maar waarom komen ze dan met nieuwe storende advertentieformaten?

Aangezien YouTube haar geld voornamelijk verdient met advertenties is het belangrijk dat ze aantrekkelijk zijn voor haar adverteerders. Op andere video platformen is het voor adverteerders ook mogelijk om pre-rolls te tonen die niet kunnen worden overgeslagen. Denk in Nederland aan advertenties voorafgaand (of tijdens) afleveringen op RTLXL, KIJK of NPO Start. Door deze optie nu ook via de veiling op YouTube aan te bieden hopen ze nog interessanter te worden voor adverteerders, wat moet leiden tot extra inkomsten.

YouTube exploreert nieuwe businessmodellen

Daarnaast kan het zijn dat YouTube enigszins bewust de gebruikers ‘irriteert’ met advertenties. YouTube heeft inmiddels zo’n sterke positie dat gebruikers niet zomaar weglopen van het platform. Een goed alternatief is er namelijk (nog) niet. Voor de gebruikers die moe zijn geworden van de advertenties, maar nog wel het platform willen blijven gebruiken is er nu YouTube Premium. Voor een vast maandelijks bedrag kan je gebruik maken van YouTube zonder advertenties. Daarnaast kan je gebruik maken van extra services als Google Music (vergelijkbaar met Spotify) en YouTube Originals (vergelijkbaar met Netflix Original series).

YouTube Premium wordt de laatste tijd steeds actiever gepromoot. De toevoeging van langere non-skippable ads kan een nieuwe manier zijn om mensen richting een abonnement te duwen. Dit levert YouTube namelijk aanzienlijk meer op.

Afgaande van een gemiddelde CPV van 3 cent per uitgekeken advertentie, zou je 400 advertenties per maand af moeten kijken om hetzelfde op te leveren voor Youtube als een abonnement van €11,99 per maand. Niet gek dus YouTube pogingen onderneemt om mensen een abonnement te laten afsluiten. Het is echter maar de vraag of mensen naast alle andere abonnementen ook nog een YouTube account gaan afsluiten, of dat ze de advertenties op de koop toe blijven nemen.

Back To Top