Nepnieuws en privacy schandalen tastten vorig jaar het vertrouwen van consumenten in social media aan. Zo blijkt ook uit het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek van Newcom. Het medialandschap is in beweging en welke gevolgen dat heeft voor social media campagnes lees je in deze blog. Oh en Facebook is voor 40 plussers.
Instagram groeit, Facebook levert in
Als we globaal naar het social media landschap in Nederland kijken is het vergelijkbaar met vorig jaar. De Top 3 is onveranderd, ondanks dat Facebook gebruikers verloor. Alleen Instagram is LinkedIn voorbij gestoken en met 20% het meest gegroeid t.o.v. 2018. Op de voet gevolgd door Pinterest dat 18% groeide.
Ook in dagelijks gebruik groeide Instagram, net als Youtube, Pinterest, en LinkedIn. Facebook leverde op dit gebied flink in. Desondanks is dit het sociale medium dat nog steeds de meeste dagelijkse gebruikers heeft. Het lijkt er echter wel op dat de positie van Facebook niet langer onaantastbaar is.
Facebook niet te vertrouwen
Een belangrijke reden voor mensen om Facebook te verlaten is het misbruik van data, het nieuwe privacy beleid en nepnieuws. De uittocht bleek echter niet zo massaal als berichtgeving van onder andere Eenvandaag in april 2018 suggereerde. Toen verwachtte opiniepeilers dat 22% van de Nederlanders als reactie op alle schandalen hun account wilde opzeggen. Uiteindelijk heeft 5,9% van de gebruikers dit gedaan. 240.000 personen hebben hun account opgezegd en nog eens 400.000 mensen zeggen niet meer in te loggen.
Het absolute gebruikersaantal van 10,1 miljoen blijft echter nog steeds noemenswaardig hoog. Maar waar het tot een paar jaar geleden geen vraag was of je Facebook moest inzetten, omdat iedere doelgroep goed vertegenwoordigd was. Anno 2019 is het steeds meer de vraag of jouw doelgroep nog via Facebook te bereiken is.
Facebook is voor 40 plussers
Grofweg kunnen we zeggen dat hoe jonger jouw doelgroep is, hoe kleiner de kans is dat ze via Facebook te bereiken zijn. Uit het onderzoek blijkt dat bij 18-plussers 7% tot 10% Facebook verlaten heeft. Onder jongeren onder de 18 jaar is dit maar liefst 29%.
Het dagelijks gebruik van Facebook is in de leeftijdscategorie 15-19 jaar gedaald met 30% en bij 20-39 jaar is de daling met 13% ook aanzienlijk. Boven de 40 jaar daalt het gebruik slechts ligt. Het is de vraag of Facebook zich kan herpakken in termen van groei, of dat de nieuwe aanwas ook in de toekomst uit zal blijven. Voor nu is Facebook voor 40 plussers.
Opvallend genoeg groeit het gebruik van Instagram (ook onderdeel van Facebook) niet alleen onder tieners. Ook 25-39 jarigen zijn steeds meer op het platform te vinden. Het dagelijks gebruik in deze doelgroepen groeide met respectievelijk 16% en 30%. Onder 40-64 jaar is de groei met 25% ook aanzienlijk. Al gebruikt slechts 10% van deze doelgroep Instagram dagelijks.
Getest: Instagram voegt bereik toe aan Facebook
Al bij een paar campagnes die we in de afgelopen twee maanden op Facebook en Instagram gedaan hebben, zagen we dat Instagram bij verschillende doelgroepen in meer of mindere mate bereik toevoegde aan campagnes. Onder jongeren 13-18 jaar is het unieke bereik op Instagram 66% en op Facebook slechts 9%. Instagram voegde in dit geval 195% bereik toe aan de campagne. In de doelgroep 18-35 jaar zien we dat het unieke bereik op Facebook 38% is, maar ook hier is het unieke bereik op Instagram met 51% groter. In dit geval voegt Instagram 106% bereik toe. Dit illustreert de ontwikkeling dat Instagram belangrijker wordt, zeker om jonge doelgroepen te bereiken.
WhatsApp en Pinterest groeien: wanneer open voor adverteerders?
Ook het dagelijks gebruik van Pinterest (+18%) en Whatsapp (+6%) is flink gegroeid. De laatste is net als Instagram onderdeel van Facebook. Waardoor Facebook als concern een sterke positie in het social media landschap behoudt. Sinds 2017 gebruikt meer dan 90% van de Nederlandse internetgebruikers één of meer van hun platforms.
Het is daarom niet zo gek dat Facebook manieren zoekt om meer te verdienen aan Instagram en Whatsapp. Daarom zijn het afgelopen jaar de advertentiemogelijkheden op Instagram uitgebreid met de mogelijkheid om organische posts te boosten en de aankondiging dat ook organische Instagram stories binnenkort gepromoot kunnen worden.
Daarnaast kondigde Facebook eind 2018 aan advertenties in Whatsapp te overwegen. De vraag is natuurlijk wel of gebruikers die Whatsapp vooral gebruiken voor communicatie met vrienden en familie dit zouden accepteren. Vooralsnog zou het plan zijn om alleen advertenties weer te geven op de status-tab. Dit zijn de stories van WhatsApp die in Nederland nauwelijks gebruikt worden, waardoor gebruikers er geen last van zouden hebben, maar adverteerders ook niet van dit bereik zouden kunnen profiteren. Ook Pinterest roept al langer dat adverteren mogelijk wordt en nu het bereik en gebruik groeit zou dit een mooie aanvulling kunnen zijn. We houden de ontwikkelingen op dit vlak goed in de gaten.
Snapchat onder druk
Snapchat groeide tussen 2014 en 2018 met 243% van 700.000 gebruikers naar 2,4 miljoen gebruikers. En het dagelijks gebruik groeide procentueel met 374% nog harder van 274.000 naar 1,3 miljoen. In 2019 is de groei echter tot stilstand gekomen. Mogelijk heeft het slecht ontvangen redesign van de app toch zijn tol geëist. Daarnaast blijft het moeilijk voor het platform om gebruikers vast te houden als ze ouder worden. De app wordt door ongeveer 70% van de 15-19 jarigen en 30% van de 20-39 jarigen gebruikt. Boven de 40 jaar wordt Snapchat nog steeds nauwelijks gebruikt.
Wil jij precies weten hoe je jouw doelgroep het best kunt bereiken? Neem dan contact op met onze specialisten.