skip to Main Content
De Mediavoorspelling Van 2019

De mediavoorspelling van 2019

Het is traditie, Stroom doet de mediavoorspelling van 2019. Wat gaat er veranderen en wat blijft? Naast de toekomst blikken we ook nog even terug op 2018, want het was wederom een mooi jaar! We hebben naast onze mooie huidige klanten en hun campagnes (o.a. Diabetes Fonds, Red Dead Redemption II, Blokker, Sanquin en Braun) ook nieuwe klanten als BiFi, BDO, Nationaal MS Fonds, Fleurop en Dierenbescherming mogen verwelkomen.

Wat zijn de trends voor online in 2019?

2018 was het jaar van de AVG. De cookiemeldingen kwamen als paddenstoelen uit de grond schieten. Iedereen wilde toestemming hebben voor van alles, maar de ervaring leert dat lang niet iedereen de cookies klakkeloos accepteert. Mogelijkheden om heel specifiek te targeten of retargeting toe te passen zijn in veel gevallen een stuk lastiger geworden. De grote uitdaging voor de marketeers is nu om het vertrouwen van de consument te winnen. Je zult open en eerlijk moeten communiceren over wat je doet en waar je voor staat als bedrijf.

Niet gek dat content marketing een hot topic is (weten hoe dit werkt? check ons diepte interview!). In plaats van een zo groot mogelijk bereik te realiseren zullen steeds meer bedrijven ervoor kiezen om gepersonaliseerde content te bieden, om zo beter in de behoeftes van de klanten te kunnen voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door middel van samenwerkingen waarbij je als bedrijf mee kan liften op het bereik en imago van een passende influencer (van YouTubers tot nieuwsplatforms).

De hoeveelheid geproduceerde content zal alsmaar groeien, terwijl er toch echt maar 24 uur in een dag blijft zitten. De belangrijkste uitdaging voor 2019 is dan ook hoe jij als bedrijf met jouw content de aandacht van je doelgroep weet te grijpen. Mocht dit lukken, dan kan 2019 een heel mooi jaar worden!

-Steven Ripken, Online Planner

Rutger over 2019 en een beetje 2018

Altijd leuk, vooruitkijken naar het nieuwe jaar. En trends voorspellen waarvan we weten dat deze toch zelden volledig uitkomen. Toch doe ik elk jaar weer een educated guess.

Veel van wat er in 2019 gaat gebeuren laat zich nu al zien. En het is samen te vatten als een enorme fragmentatie van (massa)media consumptie. Het gebruik van lineaire TV, nog steeds het grote bereiksmedium, daalt in rap tempo. Hoewel een aantal influencers inmiddels zeker een grote achterban hebben, lukt het hen niet om dagelijks miljoenen mensen aan te spreken. Sowieso heeft video het moeilijk, niet voor niets trekken grote adverteerders budgetten terug. Het effect van video, in relatie met de enorme investeringen, is te weinig aangetoond.

Voor TV geldt dat met minder kijkers exploitanten minder GRP’s kunnen verkopen. Om hun omzet op peil te houden maken ze de prijzen daarom maar hoger. Als adverteerder wordt je daarmee mooi wel in een spagaat gedrukt: er zijn minder kijkers te bereiken, en als je ze kunt bereiken zijn ze nog duurder ook. Zie hier de revival van outdoor en radio in 2019. Maar zij missen wel de AV kracht en we zullen zien dat ook de prijzen van deze media zullen stijgen. Kortom, om een groot deel van je doelgroep te bereiken in 2019 zal je nog flink je best moeten doen.

En dan nog een paar praktische trends: podcasts gaan nog niet doorbreken (mensen willen helemaal niet altijd actief hun media/radio kiezen), John de Mol neemt een belang in Wehkamp en Stroom wordt weer mediabureau van het jaar in het Adfo kerstrapport. Ik kijk er nu al naar uit.

-Rutger Mackenbach, Directeur Stroom

Maar wat brengt 2019 als het gaat om onderzoek?

Vooral de online informatie overload zorgt ervoor dat het aankoopproces van consumenten tegenwoordig in veel gevallen voor adverteerders te complex is geworden om goed te begrijpen. Meer dan ooit zijn zij dan ook op zoek naar slimmere, snellere en goedkopere manieren om relevante doelgroep insights te verzamelen in de hoop om patronen in consumentengedrag te signaleren.

Op basis van dit gegeven verwachten wij de grootste ontwikkeling in de komende jaren te gaan zien in de snelheid waarmee kwalitatief en kwantitatief onderzoek zullen assimileren. Beide disciplines bestaan al tientallen jaren, maar leefden tot voor kort vaak in twee verschillende werelden.  Juist door de unieke inzichten die deze methoden brengen te combineren, maar dan ook echt letterlijk te combineren, kunnen de pareltjes bloot komen te liggen waar men zo naarstig naar op zoek is. Kwalitatieve technieken, zoals Storytelling waarbij men zijn of haar ervaringen met een product of merk deelt, en Think aloud waarbij de respondent zijn of haar gedachten tijdens de online aankoop van een product hardop moet formuleren, kunnen in combinatie met een gekwantificeerde vragenlijst een schat aan extra inzichten opleveren.

Wij verwachten in ieder geval bij Stroom het komende jaar veel van het samensmeltingsdiner van deze twee onderzoekseilanden.

-Remco de Stigter, Research Director

Credits headerfoto: City Guide Rotterdam

Back To Top