Hoe zet je Branded Content in?

Door 4 december 2018Media
branded content

Op donderdag 29 november was de kantine van Stroom het podium van de laatste lunchsessie van 2018. Deze sessie stond in het teken van ‘branded content’. Dat dit een hot topic is bleek wel uit het groot aantal aanmeldingen. De aanwezigen zijn naast een lekkere lunch getrakteerd op de nodige kennis. Sjef Kerkhofs van dialy dialogues had het over het creëren van goede content voor social media, terwijl Rutger Mackenbach dieper inging op het daadwerkelijk inzetten van branded content en de trends op dit gebied.

Belangrijkste learnings van de dag

Als bedrijf wil je graag de aandacht van je doelgroep hebben en een middel hiervoor is het inzetten van content. Er wordt echter veel meer content geproduceerd, dan dat er geconsumeerd kan worden. Daarnaast neemt organisch bereik steeds verder af. Dus hoe zorg je er dan voor dat jouw content gelezen/gezien wordt?

Door middel van branded content kan je meeliften op het bereik van een andere partij. Zo zorg je ervoor dat jouw content meer mensen bereikt. Branded content is niet nieuw, maar door de opkomst van het internet zijn er vele nieuwe manieren bijgekomen om branded content in te zetten. Veel partijen doen iets met branded content, maar weten zelf niet heel goed wat ze precies doen. Zo beoordelen veel marketeers content-samenwerkingen aan de hand van websiteverkeer of social likes. Het is echter beter om concrete merk kpi’s aan je inzet te hangen. Deze doelen moet je vooraf bepalen. Bijvoorbeeld een stijging van x% in merkvoorkeur of overweging.

Voor een goede branded content samenwerking zijn een aantal dingen belangrijk:

 • Er moet een logische fit zijn tussen het merk, de influencer (kan ook een programma of website zijn) en de doelgroep. De zogenaamde sweet spot van branded content.
 • Zorg dat de influencer/ het medium zich committeert aan jouw merkdoelstelling.
 • Bouw flexibiliteit in. Een branded content samenwerking vereist wel wat werk en helaas lopen dingen niet altijd precies volgens plan. Een tip hierbij is om bij elke partij slechts één verantwoordelijke te hebben. Dit voorkomt miscommunicatie en ruis.
 • Het simpelste, maar tegelijkertijd ook de grootste uitdaging, zorg dat het leuk is voor de lezer/kijker!

Social Content

Tijdens de lunchsessie werd ook nog ingegaan op de belangrijkste aspecten van goede content op social media. Een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je content maakt voor social media:

 • Grijp gelijk de aandacht. Gemiddeld gezien heb je 1,7 seconden de tijd om de aandacht te grijpen voordat mensen verder scrollen. We scrollen ongeveer 90 meter per dag op de smartphone. Aan jou de taak om ze te laten stoppen bij jouw post.
 • De wetten van TV moeten worden omgedraaid. Begin online met de knaller waar de video om draait en vertel daarna meer over de achtergrond, anders zijn ze al afgehaakt voordat ze zien wat jij wilt. Het merk en de boodschap moeten dus direct zichtbaar zijn.
 • Motion werkt! Dit kan video zijn, maar ook ander soort bewegend beeld is mogelijk zoals een GIF, cinemagraphic of een slideshow. Hier zijn geen enorme budgetten voor nodig.
 • Zorg bij video dat je geen geluid nodig hebt om de boodschap over te brengen. Ruin 2/3e van de mensen heeft het geluid uit staan.
 • Bepaal het doel van je post. Is dat engagement, video views, bereik of het realiseren van websiteverkeer? Meerdere doelstellingen waarmaken met één post is heel lastig.
 • Bepaal per platform wat het beste formaat is. Zo kan je beter een vierkante video inzetten op Instagram en grijp je op Facebook wellicht het meest de aandacht met een verticale video.
 • Last but not least. Experimenteer! Zo kom je er het beste achter wat voor jouw merk werkt.

 

Volgend jaar zijn we weer terug met meer inspirerende lunchsessies! Wil je graag een uitnodiging ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.