Hoe krijg je toestemming om cookies te plaatsen?

Door 25 oktober 2018Media
consent marketing

Consent Marketing ook wel ‘Toestemming Marketing’, vloeit voort uit de nieuwe AVG maatregelen. Want nu het zonder toestemming onmogelijk is om cookies te plaatsen lijken gepersonaliseerde online campagnes verleden tijd. Het merendeel van de consumenten accepteert cookies niet meer. Maar er is licht aan het eind van de tunnel, mits je het vertrouwen van de consument weet te winnen. Consumenten blijken helemaal niet zo negatief tegenover gepersonaliseerde communicatie te staan.

Waarom worden cookies niet geaccepteerd? 

Zoals we in onze vorige blog over E-Privacy al schreven gelooft 60% van de consumenten dat hun persoonlijke informatie mogelijk op straat komt door een datalek. En denkt 54% dat organisaties niet het beste met ze voor hebben. Met als gevolg dat men niet zo snel marketing-cookies zal accepteren. Om gepersonaliseerde campagnes te blijven voeren wordt consent marketing, het verkrijgen van toestemming, belangrijker dan ooit. En dit is niet onmogelijk.

Consument wil gepersonaliseerde communicatie

Uit onderzoek blijkt dat consumenten wel degelijk open staan voor gepersonaliseerde communicatie. Consumenten zijn sceptisch over het gebruik van hun persoonlijke data door organisaties. Maar meer dan de helft van de consumenten verwacht wel dat commerciële aanbiedingen die ze krijgen op hen zijn afgestemd. Bijna 85% van de respondenten van het Trends in Customer Trust onderzoek van Salesforce kopen eerder bij een organisatie als ze als persoon worden behandeld in plaats van als een nummer. Ook is gebleken dat 80% van de millennials en tieners verwachten dat mobiele advertenties gebaseerd zijn op hun locatie, interesses en gedrag.[1]

Consumenten vergaren veel informatie over online privacy. Echter hoeft dit geen negatief effect te hebben op hun houding ten opzichte van gepersonaliseerde communicatie. Joanna Strychaz van de UvA toonde aan dat hoe meer kennis mensen hebben over online dataverzamelingspraktijken, hoe bezorgder ze zijn over hun privacy. Echter als ze ook kennis hebben over de regelgeving, zijn hun zorgen kleiner. Dit omdat ze dan het gevoel hebben er iets aan te kunnen doen, een keuze te hebben. Daarnaast blijkt dat hoe meer ervaring consumenten hebben met gepersonaliseerde communicatie, hoe minder negatief ze zijn. Dit biedt kansen voor bedrijven.

Consent marketing = vertrouwen

Om toestemming te verkrijgen is het belangrijk om consumenten het gevoel te geven dat ze controle hebben over hun persoonlijke informatie. In dit geval hun surfgedrag op je website. Win het vertrouwen van de consument door hen te laten zien wat het voordeel is als ze cookies accepteren. Wanneer de consument het voordeel (gepersonaliseerde, relevante ads) inziet is de kans groter dat ze de cookies wel accepteren.

Om dit vertrouwen te verdienen is transparantie vereist. 91% van de consumenten zegt dat ze eerder vertrouwen hebben in organisaties als zij transparant zijn over hoe hun persoonlijke data wordt gebruikt. Hierbij is het van belang dat je als bedrijf laat zien je dat privacy serieus neemt. Dit doe je door open te zijn over het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie. Door bijvoorbeeld de klant zelf te laten beslissen over welke informatie gebruikt mag worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Sophie Boerman, Sanne Kruikemeier & Frederik Zuiderveen Borgesius blijken twee dingen:
Een is dat transparantie over het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie het vertrouwen in de adverteerder vergroot.
Twee is dat het negatieve gevoelens verminderd. Dit leidt vervolgens weer tot meer kliks op de advertentie.

De toestemming en controle van de consument kun je inregelen met een consent marketing tool. Hierbij wordt data real-time vastgelegd en verwerkt.  Zodat toestemming volgens de AVG regelgeving verkregen wordt. Deze data kun je vervolgens segmenteren voor gepersonaliseerde campagnes.

Pas op met personaliseren

Uit het onderzoek van Boerman en collega’s blijkt overigens ook dat je wel moet oppassen met welke soort informatie je gebruikt in gepersonaliseerde advertenties. Advertenties gebaseerd op interesses van de consument of gedrag op de website leiden veelal tot meer klikken. Maar wanneer meer privacygevoelige informatie gebruikt zoals leeftijd, geslacht en huidige locatie, dan kan dat gevoelens van privacyschending oproepen met minder clicks en aversie tot gevolg.

Daarnaast blijkt dat een advertentie die aangepast is op online gedrag voornamelijk tot meer aankopen leidt wanneer de consument al een duidelijk idee heeft over wat hij wil kopen en dus gedetailleerde informatie zoekt.

 

Wil je weten wat consent marketing voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

[1] The Rise of Mobile Prodigies: Millennials, Gen Z, and the Future of Mobile Marketing” conducted in partnership with Wildness, September 2016

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.