skip to Main Content
Belangrijkste Learnings Emerce Eday

Belangrijkste learnings Emerce Eday

Ook dit jaar was Stroom aanwezig op Emerce Eday. Het grootste jaarlijkse evenement van Emerce. Met voornamelijk internationale sprekers variërend van Google tot BBC tot NASA. Wij waren er bij en delen graag onze inzichten.

Belangrijkste learnings Emerce Eday:

Eerste vormen van branded content

Tegenwoordig speelt branded content een steeds grotere rol in de marketingactiviteiten van merken. Soms lijkt het of alles tegenwoordig gesponsord is. De vraag reist hoe geloofwaardig influencers, kranten en talk shows nog zijn als iedereen zijn plekje aan de tafel kan afkopen? En dwingen merken ons niet in een hoekje om leuk te vinden wat zij willen?

Als we teruggaan naar de jaren 70/80 dan zien we daar een van de eerste vormen van branded content. PGP, beter bekend als Procter & Gamble Productions had in die tijd een eigen productielabel. Het ging om dag-tv waar weinig zenders nog een goede invulling voor hadden gevonden.

De Unilever van Engeland sprong in dat gat. Zij maakten voornamelijk tv-series om de boodschapper (in die tijd vrouwen) te bereiken. De shows gingen over het dagelijkse en huishoudelijke leven. Uiteraard werden alle bijpassende producten van zeep tot borstels bewust gepromoot in de mateloos populaire series. Aldus de early stages van branded content.

Cultuur speelt grote rol voor merken

Opvallend om te zien is dat PGP een sterk aandeel had in het creëren en zichtbaar maken van de Amerikaanse cultuur en het ‘echte leven’ op TV. Door de jaren heen zijn merken steeds meer betrokken geraakt bij media in vormen van muziek en beeld.

Denk aan Bill Cosby, een van de eerste influencers als het gaat om product endorsement. De acteur was dagelijks te zien in zijn show en ging een samenwerking aan met Jell-O. De acteur en het merk waren niet meer van elkaar te onderscheiden. Cosby was Jell-O en Jell-O was Bill Cosby.

Offline events = online ambassadeurschap

Als je de kans krijgt om te horen hoe NASA omgaat met content over Mars, Jupiter, Meteorieten etc. dan moet je daar bij zijn. NASA mag van de overheid niet werken met gesponsorde berichtgeving. Gemiddeld bereik je op social media bij een publiek van 1 miljoen, slechts 2% van je volgersschare, met organische posts. Hoe bouw je dan een community als je moet opboksen tegen de algoritmes van de Facebook en Google?

De belangrijkste learning van NASA is door je publiek persoonlijk te betrekken, creëer je super brandfans die anderen ook beïnvloeden. Door de mensen face-to-face een kijkje in de keuken te geven met VR-ervaringen op Mars, speeches en uitleg over lanceringen, is NASA in staat om het publiek met ‘zonder’ geld te betrekken bij hun werk.

Want wanneer de overheid om wat voor reden wordt stil gelegd, moet NASA stoppen met haar berichtgeving. Een paar jaar geleden heeft zo’n ”Government shutdown” 10 dagen geduurd. Tien dagen geen berichten over meteorieten en Mars.

Toen heeft de community van NASA de #ThingsNASAMightTweet in het leven geroepen. Men nam de berichtgeving over; hield meteorieten in de gaten, namen onderwerpen voor hun rekening en draaiden nachtdiensten voor NASA.

Onze belangrijkste learnings op Emerce Eday zijn oude theorieën die worden toegepast op de hedendaagse praktijk. Eigenlijk niets nieuws onder de zon, maar goed om weer te horen. 

Back To Top