Verticle video is hét nieuwe buzzwoord | DMexco 2018

Door 24 september 2018Media
vertical video

12 & 13 september was het weer tijd voor een van de grootste online evenementen in de wereld: DMexco. Stroom was hier aanwezig om weer helemaal op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op online marketing gebied.

We hebben de nodige interessante en inspirerende sprekers mogen aanhoren over allerlei onderwerpen. Van blockchain tot brand safety en van storytelling tot brain hacking, alle onderwerpen kwamen aan bod. In deze blog zullen we echter inhaken op de trend die misschien wel het meest besproken is tijdens het event: de overgang op mobiel van horizontaal naar verticaal.

dmexco 2018

De smartphone is al langere tijd niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. De smartphone wordt voor steeds meer toepassingen gebruikt. Men kijkt onderweg naar Netflix, regelt de bankzaken en shopt online. Overigens was online shoppen voorheen iets wat je op de computer doet, maar momenteel worden de meeste online aankopen op mobiel gedaan. Waarom is dit voor adverteerders belangrijk om te weten?

Jongeren zijn lui

Er zijn meer verschillen bij het gedrag op mobiel dan bij andere apparaten. Een verschil dat direct opvalt is het scherm. Deze is namelijk verticaal. Als je adverteert met een “normale” horizontale video dan vul je slechts een deel van het scherm. Nu kan je altijd de video full screen bekijken door je scherm horizontaal te draaien, maar hier ligt een probleem. Het blijkt namelijk dat 73% van de jongeren geen zin heeft om het scherm te draaien!

Dit betekent dat je als adverteerder zelf aanpassingen moet maken als je de jongere doelgroep een full-screen ervaring wil aanbieden. Oftewel, gebruik vertical video. Snapchat zag al snel het belang van een verticale ervaring en is nog altijd onder jongeren erg populair. Sinds Instagram de verticale functionaliteiten gekopieerd heeft van Snapchat is dit platform nog populairder geworden en zijn er meer platformen voor mensen om verticaal updates te delen. Dit heeft ertoe geleid dat er ook steeds meer verticale advertentiemogelijkheden zijn bijgekomen voor mobiel. Eerder schreven we al over adverteren op Snapchat en gaven we tips voor adverteren tussen de Instagram Stories.

Primeur van YouTube

Tijdens DMexco werd er nog een interessant primeurtje gedeeld op het gebied van vertical advertising. YouTube gaat namelijk verticale video advertenties toevoegen aan de advertentiemogelijkheden. Zo kun je dus op mobiel een verticale advertentie tonen voorafgaand aan het bekijken van een video. De details zijn nog niet prijsgegeven, maar als deze mogelijkheid in lijn is met de huidige opties dan kunnen we verwachten dat het toegestaan is om op YouTube langere advertenties te tonen dan nu het geval is op Snapchat (10 seconden) en Instagram (15 seconden). Als je dit gegeven koppelt aan de vele targeting opties binnen Google/YouTube en het bereik dat je op het platform kunt halen, maakt dat dit een interessante ontwikkeling is.

De uitdaging ligt nu bij de adverteerders. Het (laten) ontwikkelen van een goede verticale video is een vak apart. Partijen die erin slagen dit goed neer te zetten hebben een grote potentie om de smartphone gebruikers voor zich te winnen.

Meer DMexco

We hebben nog veel meer gezien en geleerd op DMexco, informatie die wij natuurlijk graag delen! Dus houd onze blog in de gaten voor meer online nieuws en learnings.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.