skip to Main Content
Meer Kans Op Sales Met Augmented Reality

Meer kans op sales met Augmented Reality

Augmented reality game changer van online advertising

Bij augmented reality (AR) bekijk je de wereld door de camera van je telefoon waarbij er een extra virtuele laag over de echte wereld wordt geplaatst. Lange tijd leek het vooral een leuk speeltje waarmee je dansende hotdogs op de straathoek kan toveren op Snapchat of in het plaatselijke park achter Pokémons aan kon jagen in de Pokémon Go app. Nu zowel Snapchat als Facebook vol op deze techniek inzetten zijn leuke én praktische toepassingen voor adverteerders echter binnen handbereik.

Augmented reality de norm

Onlangs liet een kunstenaar Times Square in New York onder water lopen om de gevolgen van klimaatverandering te laten zien. De Belgische voetballer Hazard schoof na een gewonnen WK wedstrijd in Rusland aan in een TV-studio in Brussel.

Nu de techniek steeds bekender wordt bij de consument liggen er ook kansen voor adverteerders. Consumenten kunnen hiermee bijvoorbeeld meubels virtueel in hun kamer plaatsten of accessoires zoals brillen of ringen virtueel passen. Zowel Snapchat als Facebook bieden hiervoor nieuwe advertentieformaten aan waardoor het ook voor adverteerders bereikbaar is geworden.

Snapchat de pionier van augmented reality

Snapchat is groot geworden met hun AR-filters en lenzen en was ook de eerste die het gebruik van AR in advertenties mogelijk maakte met gesponsorde lenzen die Snapchatters over foto of video kunnen zetten. Volgens Snapchat gebruikt 40% van de gebruikers dagelijks de augmented reality functies van het sociale medium en spelen ze tussen de 10 en 30 seconden met een lens. Deze hoge betrokkenheid maakt het een goed middel om awareness voor je merk te creëren. En sinds Snapchat de nieuwe functie Shoppable AR ads heeft gelanceerd is het ook mogelijk om een ‘koop knop’ toe te voegen waarmee gebruikers het product direct kunnen aanschaffen.

Michael Kors brillen passen via Facebook

Begin deze maand kondigde ook Facebook aan dat augmented reality ads in de newsfeed worden uitgerold. Op het eerste oog zien deze ads eruit als gewone domain ads maar door op ‘Tap to try on’ te klikken kom je in een AR omgeving waarin je bijvoorbeeld virtueel een zonnebril kan passen, de kleur kan aanpassen en deze vervolgens direct kan kopen. Michael Kors is het eerste merk dat deze functie heeft getest en eind deze zomer gaan ook een aantal make-up merken en woonwinkels in de VS hiermee aan de slag. Het is nog even afwachten wanneer de functie ook in Nederland beschikbaar wordt.

Waarom augmented reality?

De interactieve ads zijn zeer geschikt om de aandacht van de consument te grijpen. Het interactieve element is uniek ten opzichte van de vele andere online advertentievormen waardoor je als adverteerder eerder opvalt. Het spelelement verhoogt bovendien de betrokkenheid van consumenten doordat ze interactie met de advertentie aangaan. Doordat zij hun aandacht volledig op de advertentie richten, zullen ze zich deze beter herinneren dan een traditionele statische uiting met een positief effect op brandawareness als gevolg.

Daarnaast hebben AR ads vooral voor e-commerce ook een praktisch voordeel. Het wordt mogelijk om producten virtueel uit te proberen. Je kunt vanuit je luie stoel kijken hoe die zonnebril of ketting bij jou staat. Hiermee komt de online shopping ervaring iets dichter bij de ervaring in een fysieke winkel en gaat het zelfs een stapje verder, want kijken of die bank in jouw woonkamer past is in een fysieke winkel zelfs onmogelijk.

AR ads verlagen hiermee de drempel voor consumenten om een online aankoop te doen ook doordat  het virtueel passen of proberen van producten een psychologisch voordeel heeft. Door de producten in hun eigen omgeving te zien, hebben mensen eerder het gevoel dat ze van hen zijn. En omdat mensen over het algemeen sterkt gemotiveerd zijn om verlies te voorkomen, is de kans groter dat ze het product zullen aankopen!

Back To Top