skip to Main Content
Kan Instagram TV Youtube Verslaan?

Kan Instagram TV Youtube verslaan?

Als je vlogs wilt kijken dan ga je naar YouTube. Althans, dat is nu nog het geval en dit gebeurt in grote getale. Bekende influencers halen miljoenen views per vlog en verdienen daar een aardig zakcentje mee. Een serieuze concurrent voor YouTube is er eigenlijk nooit echt geweest. Op Facebook is het mogelijk om langere video’s te uploaden, maar hier lopen de jongeren juist weg en op Instagram kon je geen video’s langer dan 1 minuut plaatsen. Kon. Want Instagram is met een nieuwe functie gekomen: Instagram TV.

Opmars van Instagram

Vorige week passeerde Instagram de mijlpaal van 1 miljard maandelijks actieve gebruikers wereldwijd. De groei kwam het eerste kwartaal van dit jaar uit op 5%. En daarmee is Instagram het snelst groeiende sociale medium. Snapchat groeide in het eerste kwartaal van dit jaar namelijk met 2,13% naar 191 miljoen gebruikers en Facebook met 3,14% naar 2,2 miljard gebruikers wereldwijd. En ook in functionaliteiten zit het van oorsprong foto-deel netwerk niet stil, 5 jaar na de lancering van video op Instagram, lanceerde Instagram namelijk een nieuwe feature: Instagram TV (IGTV) en gaat daarmee de concurrentie aan met Youtube.

Wat is IGTV?

Waar video’s op Instagram normaal gesproken niet langer dan 60 seconden mogen duren, is dat op IGTV anders. Daar kun je video’s uploaden en kijken van maximaal 1 uur. In eerste instantie is dit alleen beschikbaar voor grote en bestaande accounts, maar uiteindelijk kan iedereen via de app of web video’s van 1 uur uploaden. Instagram TV is ‘mobile first’ en dus gebouwd voor hoe de mobiel gebruikt: verticaal. Video’s zijn dus full-screen en verticaal. IGTV zal beschikbaar zijn via een knop in de Instagram app en een speciale app.

Verder is het gebruik vergelijkbaar met de traditionele TV. IGTV start met afspelen zodra je de app opent. Je hoeft dus niet te zoeken naar content om te beginnen met kijken, zoals op Youtube. Je ziet gelijk video’s van mensen die je volgt en anderen gebaseerd op je interesses. Vervolgens kun je net als bij traditionele TV langs de kanalen zappen (swipen). Net als op Youtube heeft elke videomaker op IGTV zijn eigen kanaal.

Maakt Instagram TV een kans?

In eerste instantie ben je geneigd om te zeggen van niet. YouTube is inmiddels zo ingeburgerd bij de kijkers en zelfs de allerjongste weten hun weg naar YouTube te vinden om hun idolen te bekijken. Maar als er een platform is dat weet hoe het is om op een succesvolle manier functionaliteiten te kopiëren van een concurrent dan is het Instagram wel. De Instagram Stories zijn natuurlijk ook een schaamteloze kopie van Snapchat, maar zijn inmiddels populairder dan het origineel. Daarnaast hebben de influencers die bekend zijn op YouTube vaak ook al een Instagram account met vele volgers. Zo heeft één van de bekendste influencers van Nederland, Monica Geuzen, 445.000 abonnees op YouTube en ruim 935.000 volgers op Instagram. Het kan voor haar dan ook zeker interessant zijn om eens goed naar Instagram TV te kijken.

Verdienmodel voor influencers?

Een van de factoren waarvan het succes van IGTV zal afhangen is hoe aantrekkelijk het wordt voor de influencers om het te gaan gebruiken. Op YouTube krijgen zij bijvoorbeeld geld van het platform als hun video vaak wordt bekeken. Op die manier geeft Youtube de creators wat terug voor het aantrekken van kijkers naar het platform. Facebook (en dus Instagram) is daar nooit zo happig op. De CEO van Instagram, Kevin Systrom, sluit echter niet uit dat ze dit op termijn toch wel gaan doen. En dat zal ook wel nodig zijn als Instagram vloggers en influencers wil verleiden om langere content en vlogs die ze nu vooral op Youtube delen op Instagram te plaatsen. Voor hen biedt de schaal van Instagram namelijk kansen, maar het wordt natuurlijk pas echt interessant als ze er geld aan kunnen verdienen zoals ze op Youtube al wel kunnen.

Er zijn echter nog wel andere manieren om geld te verdienen aan Instagram. Op dit moment wordt er al flink veel geld verdient door influencers door het promoten van producten op hun kanaal. Om even een voorbeeld te noemen, de Braziliaanse voetballer Neymar jr. vraagt ongeveer een half miljoen dollar voor één gesponsorde post. Voor een gesponsorde vlog op IGTV kan je dan ook een mooi bedrag vragen, waardoor het alsnog interessant kan worden om hier video’s te plaatsen.

Adverteren

Op dit moment zijn er nog geen andere advertentiemogelijkheden binnen IGTV buiten een gesponsorde video inzetten, maar dit zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen. Denk dan bijvoorbeeld aan mid-roll  posities (soort commercial break) die binnen Facebook ook al uitgerold zijn bij langere video’s.

De tijd zal leren of Instagram TV een serieuze concurrent zal worden voor YouTube, maar het moge duidelijk zijn dat Instagram grote stappen aan het zetten is en dat ze de concurrentie niet uit de weg gaan.

Geschreven door Steven Ripken en Patricia van Zon, online planners van Stroom. Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden op social media? Neem dan contact op via contact@stroom.com

Back To Top