MOBILE ADVERTISING: QUICK EN DIRTY

Door 29 mei 2018Media
mobile advertising

De mobiele telefoon is een verlengstuk van de arm geworden. Het is dan ook niet verrassend dat consumenten op hun mobiel heel veel content consumeren en dus ook mobile advertising. 89% gebruikt Facebook bijvoorbeeld alleen op mobiel[i]. Bovendien consumeren ze niet alleen meer content, maar doen ze dat ook nog eens sneller dan op desktop. Wat zijn de gevolgen voor de effectiviteit van mobile advertising & social advertising en hoe kun je in een splitsecond de aandacht van de consument vangen?  

Snellere consumptie & reclameherkenning

Waar consumenten op desktop gemiddeld 2,5 seconden naar een post op Facebook kijken is dat op mobiel nog maar 1,7 seconden. De snelheid varieert overigens wel per leeftijd: hoe jonger, hoe sneller ze door hun tijdlijn scrollen[ii]. Tieners scrollen 2,5x sneller door hun tijdlijn dan 60-plussers[iii]. Dit betekent overigens niet dat tieners minder aandacht hebben voor de content die ze bekijken, ze zijn alleen gewend om deze sneller te verwerken, omdat ze zijn opgegroeid met mobiele apparaten.

Dat mensen content op mobiel sneller consumeren is geen ramp, ze herinneren zich content namelijk al als ze het voor 0,25 seconden gezien hebben, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Fors-Marsh. Onderzoek van Twitter en Nielsen toont ook aan dat mensen zich een video-ad al na 1 seconde herinneren. Het is dus belangrijk om snel de aandacht te vangen, want zelfs binnen twee seconden heeft een ad niet alleen aanzienlijke invloed op herinnering, maar ook op brand awareness en koopintentie[iv][v].

MOBILE ADVERTISINGHoe vang je de aandacht van de consument?

Het is dus belangrijk om de aandacht van de consument snel te vangen. Hieronder twee tips die hiervoor cruciaal zijn:

  1. Pas je uiting aan naar de doelgroep

De belangrijkste tip om de aandacht van de doelgroep te vangen blijft toch wel door deze af te stemmen op wat hen bezighoudt en wat ze interessant vinden. Door de uiting te laten pretesten onder de doelgroep kun je er achter komen of deze aanslaat. Daarnaast raden we altijd aan om meerdere uitingen in te zetten, zodat we kunnen optimaliseren om de doelgroep te bereiken met de meest effectieve uiting.

  1. Beeld belangrijker dan tekst

Het is misschien een open deur, maar een beeld (liefst bewegend) zegt meer dan 1.000 worden en is beter instaat om de aandacht te vangen dan tekst. We verwerken beeld namelijk 60.000 keer sneller dan tekst. Video vaak makkelijker de aandacht dan een stilstaand beeld, omdat beweging meer opvalt in de drukke tijdlijn van gebruikers. Beweging resulteert in 30% betere resultaten dan een stilstaand beeld.

  1. Video’s korter dan 15 seconden leveren betere resultaten dan langere video’s

Op mobiel leveren korte video’s die onmiddellijk de aandacht vangen en relevant zijn de beste resultaten op. Uit onderzoek van Facebook blijkt dat korte video’s van 6 seconden en lange video ads van 30 seconden gemiddeld even lang worden bekeken. Je zou dus zeggen dat de lengte van je video niet uitmaakt, maar niets is minder waar. De herinnering van de 6 seconden video was 11% hoger dan van de 30-seconden video. Het is dus belangrijk om je video’s kort en bonding te houden en de belangrijkste boodschap in een paar seconden over te brengen. Zorg er daarom ook voor dat je merk, logo en product al in de eerste 2 seconden in beeld zijn, zodat kijkers weten van wie en voor wat de advertentie is. [vi]

  1. Verras met een non-lineair storytelling

Video’s die verhalen op een non-lineaire manier vertellen, zoals de boomerang, een korte video van 6 seconden die continue blijft loopen deden het beter in de mobiele Facebook tijdlijn dan van video’s met traditionele lineaire storytelling. Ze leverden meer video views op, werden langer bekeken en genereerden meer interactie dan lineaire video’s. Doordat ze meer opvielen. Bovendien werd de boodschap beter begrepen en had het een positief effect op merkassociatie.[vii]

  1. Vierkante ogen

Ten slotte nog een quick win om ervoor te zorgen dat je advertentie meer opvalt. Gebruik dan een vierkant beeld i.p.v. een horizontaal beeld. Je ad wordt hiermee namelijk 78% groter en valt dus meer op!

Mobile advertising steeds belangrijker

Vond je dit interessant? Bekijk dan ook de blog over ”mobile advertising first”. Google gaat mobielvriendelijke websites voorrang geven. Als je site daar niet aan voldoet, zal je snel zakken als zoekresultaat.

 

 

[i] GFK trend in digitale media december 2017
[ii] http://adage.com/article/digitalnext/facebook-twitter-mobile-content-consumed-differently/302397/
[iii] https://digiday.com/media/advertisingweek2015-facebook-finds-that-fast-scrolling-millennials-consume-ads-2-5-times-faster/
[iv] Facebook commissioned Nielsen to conduct a global analysis of 173 Brand Effect studies (Dec 2014-Feb 2016). Test/control design of the studies measured attitudinal impact of an ad campaign.
[v] Video Viewability and Offline Sales Research, ODC March 2017. ODC analyzed 14 US studies that had been previously measured and had lift. This included mix of video and display impressions
[vi] https://www.facebook.com/business/news/in-a-mobile-first-world-shorter-video-ads-drive-results?ref=fbb-blog_reinventing#
[vii] https://www.facebook.com/business/news/reinventing-storytelling-for-the-mobile-world

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.