skip to Main Content
Google: ”Mobile First, Desktop Second”

Google: ”Mobile first, desktop second”

Vanaf 1 juli rolt Google de ‘mobile first index uit’. Dit betekent dat je snel naar een lagere positie zakt in de zoekresultaten als je een langzame mobielonvriendelijke website hebt. Dit geldt voor zowel SEO als SEA. Hoe en wat, bespreken we in deze blog.

Scoren op kwaliteit

De hoogte van posities in de zoekresultaten op Google, worden bepaald door kwaliteit scores toe te kennen aan websites. Deze zijn gebaseerd op gebruikerservaring op de website en relevantie. Als jouw bouncerate (het aantal bezoekers dat je website direct weer verlaten) hoog is, schat Google in dat mensen de webpagina niet interessant en relevant vinden voor hun zoekopdracht. Waardoor de kwaliteitsscore en daarmee je positie in de zoekresultaten zullen dalen. Bij SEA heeft ook het ‘bod’ invloed op je advertentiepositie. En vanaf 1 juli gaat de mobielvriendelijkheid van je website daarbij ook nog een grote rol spelen.

Mobile first

Dat Google deze stap zet is niet voor niets. Bijna 40% van alle zoekopdrachten vindt via mobiel plaats. Meer dan 66% van de mensen ergert zich aan websites die niet responsive zijn en traag laden.

In al hun aanpassingen aan de resultatenpagina heeft Google de afgelopen jaren de ervaring van de eindgebruiker centraal gesteld en met deze stap om voorrang te geven aan mobielvriendelijke sites doen ze dat weer. Google wil namelijk dat mensen zo makkelijk mogelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Belangrijk is dat de gebruiker een goede ervaring heeft en daarom streeft Google er naar om gebruikers relevante websites te laten zien van hoge kwaliteit.

Hoe pak je dat aan?

Op deze website van Google kan je de snelheid van je website (op 3G) testen. Komt je website niet goed uit deze test dan is het tijd om actie te ondernemen om je website sneller te maken. Hieronder nog drie tips voor verbeteren van je website op mobiel:

1. Snelle laadtijd

Gebruik niet te grote afbeeldingen en beperk de rich media, zoals video, JavaScript, en Flash tot een minimum voor een snel ladende, mobiel vriendelijke website.

2. Leesbaarheid op mobiel

Het scherm van een smartphone is klein. Met een responsive website die zich aanpast aan het formaat van het scherm zorg je ervoor dat bezoekers de tekst kunnen lezen zonder in te zoomen. Hiermee maak je de website beter leesbaar en dus gebruiksvriendelijker.

3. Creëer genoeg witruimte rond knoppen en links

Het aanklikken van knoppen en linkjes met je vingers op een touchscreen blijft minder nauwkeurig dan met een muis op een desktop. Maak je knoppen daarom groot genoeg (minimaal 48×48 pixels) met genoeg witruimte er omheen (minimaal 48 pixels), zodat gebruikers ze makkelijk kunnen aanklikken.

Mocht je meer tips willen geef ons dan een belletje!

Back To Top