AVG is geen zure appel

Door 8 mei 2018Strategie
avg

Nog maar een paar weken en  de Algemene Verordening Gegevensbescherming, ofwel AVG of GDPR, wordt van kracht. Er is veel te doen over deze regelgeving en in de vakmedia wordt er elke dag wel weer wat over geschreven. Het is ingewikkelde materie met implicaties voor veel verschillende onderdelen van een organisatie. Maar aan de andere kant biedt de AVG voor merken ook een enorme kans.

Merken staan voor kwaliteit

Even terug naar het begin. Merken zijn ontstaan toen producenten van goederen zich wilde onderscheiden van hun concurrenten. Door massaproductie leken alle producten op elkaar, bepaalde eigenschappen waren ineens niet meer uniek. Met een specifieke naam, een logo en bepaalde kleuren was het voor een fabrikant wel weer mogelijk om een bepaalde positie in te nemen en consumenten voor jouw product te laten kiezen.

Ook voor consumenten zijn er voordelen aan het gebruik van een merk. Door artikelen van een bepaald merk te kopen kunnen ze er op vertrouwen dat ze het gewenste product in huis halen. Anno 2018, met een onwaarschijnlijk grote keuze aan producten, is een merk handig want het gidst de consument naar het juiste product.

Hoe meer data, hoe beter

In de afgelopen jaren is de rol van het merk flink onder druk komen te staan. In een tijd waar bij bedrijven vooral korte termijn doelstellingen centraal stonden en bij bureaus vooral werd gekeken naar conversies, kosten per conversie en andere sales gerelateerde zaken, leek het wel of een merk bijzaak was.

Om op deze conversiegerichte manier campagne te voeren was data cruciaal. Het internet was een soort zwart gat van data waar bedrijven en bureaus alles verzamelde wat maar mogelijk was. In hoeverre deze data praktisch toepasbaar was deed er niet toe, data was het nieuwe olie en meer was altijd beter.

Dat consumenten zich toch wat ongemakkelijk voelden bij het feit dat ze honderd keer geretarget werden met hetzelfde product, dat ze berichten kregen van sociale netwerken met eng nauwkeurige suggesties om bepaalde personen toe te voegen of dat gebruikersvoorwaarden voor sites en apps niet te begrijpen waren deed er niet toe. Voor consumenten was de online omgeving een beetje ongrijpbaar en bedrijven exploiteerden dat maximaal. Een hogere conversie ratio en een lagere CPA, daar ging het om.

AVG gaat de industrie helpen

Met een beetje geluk gaat dat nu veranderen. De AVG dwingt organisaties om consumenten goed voor te lichten hoe ze met hun data omgaan. Consumenten worden zich daardoor meer bewust van de hoeveelheid data die ze beschikbaar stellen en de waarde daarvan. Een paar schandalen zoals die met Facebook helpen daar natuurlijk ook bij. Die consumenten zullen hun data voortaan alleen willen afstaan aan organisaties die daar netjes mee omgaan, die ze vertrouwen. En zie hier de mogelijkheid om de rol van een merk weer uit te bouwen.

Wordt z.s.m. een ‘Trusted brand’

Natuurlijk zal je als merk een bepaald imago willen nastreven, maar daarnaast moet je als merk vooral een betrouwbare partij zijn. De merken die mensen vertrouwen zullen de gids zijn voor consumenten in een complexe digitale wereld. ‘Trusted brands’ zorgen voor een veilige online ervaring of dat nu het consumeren van content is, of het doen van aankopen. Door je als merk niet alleen maar blind te staren op CTR’s en CPA’s maar ook weer na te denken over de rol die je wil spelen in het leven van consumenten zal er na 25 mei nog voldoende of zelfs meer mogelijk zijn met data.

 

 – Rutger Mackenbach

 

Stroom is AVG-proof en kan jouw merk daarbij helpen

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.