Facebook vs. Instagram: Waar bereik je jouw doelgroep het best?

Door 18 april 2018Media
Facebook vs. Instagram. Waar bereik je jouw doelgroep het best?

Facebook vs. Instagram: Waar bereik je jouw doelgroep het best? De laatste tijd is Facebook veel in het nieuws, omdat mensen dit sociale medium steeds vaker links lijken te laten liggen. De vraag is hoe je jouw doelgroep nu het best kunt bereiken en activeren. Aangezien Instagram de afgelopen 3 jaar met 127% gegroeid is en nog niet lijkt uitgegroeid, lijkt dit een goed alternatief. Zeker omdat we zien dat gebruikers op dit sociale medium 37x tot wel 300x meer betrokkenheid tonen met advertenties, maar onze ervaringen laten ook zien dat het inzetten van Facebook in sommige gevallen zo gek nog niet is.

Facebook vs. Instagram. Waar bereik je jouw doelgroep het best?

Facebook vs. Instagram. Waar bereik je jouw doelgroep het best?Facebook uitgegroeid, Instagram booming

In absolute aantallen is Facebook met 10,8 miljoen gebruikers nog steeds het grootst, maar vooral jongeren hebben het platform de afgelopen 3 jaar verlaten. Het aantal 15 tot 19 jarigen dat Facebook gebruikt, is gedaald van 88% naar 72%. Inmiddels gebruikt een fractie meer jongeren Instagram (73%) en ook in andere leeftijdscategorieën groeit het Instagram gebruik (Newcom 2018).

Als we inzoomen op het dagelijks gebruik van jongeren (15-19 jaar) blijkt dat 50% Instagram dagelijks gebruikt, terwijl nog maar 43% dagelijks op Facebook zit. Dit is een fikse daling t.o.v. 2017 toen nog 54% Facebook dagelijks gebruikte. Terwijl het dagelijks gebruik van Instagram juist iets is gegroeid.

Facebook vs. Instagram. Waar bereik je jouw doelgroep het best?Jongeren bereiken & betrokkenheid genereren:

Dat jongeren beter te bereiken zijn op Instagram dan op Facebook zien we ook terug bij verschillende campagnes. Een campagne ingestoken op zoveel mogelijk bereik onder jongeren tussen de 13 en 18 jaar leverde in twee weken op Facebook 19.000 weergaven op, terwijl we met hetzelfde budget op Instagram ruim 36.000 impressies konden realiseren. De CPM (kosten per 1.000 weergaven) bleek 2x zo hoog op Facebook dan op Instagram. Het unieke aantal bereikte personen kwam bij Instagram uit op ruim 12.000, terwijl we op Facebook slechts iets meer dan 7.500 jongeren wisten te bereiken.

Naast het feit dat het voordeliger is om jongeren te bereiken via Instagram, heeft Instagram nog een ander pluspunt: betrokkenheid. Bereik zegt natuurlijk niet alles over het effect van een campagne. De betrokkenheid die advertenties genereren, is misschien wel een belangrijkere maatstaf voor een succesvolle campagne. Een like of reactie toont namelijk aan dat de doelgroep geïnteresseerd is in jouw boodschap.

Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat de doelgroep veel meer betrokken is bij content van merken op Instagram dan op Facebook of andere social media. Onderzoek van Instagram zelf laat zien dat de advertentieherinnering van advertenties op Instagram 2,8x zo hoog is als op andere sociale netwerken.

Onafhankelijk onderzoek van Forrester liet zien dat het 58x waarschijnlijker is dat consumenten interactie aangaan met content van merken op Instagram dan op Facebook. Dit kan verklaard worden door het visuele karakter van het medium. Het is namelijk biologisch bepaald dat visuele content sneller verwerkt wordt door ons brein. Daarnaast onthouden we het beter en roept het sterke emoties op. Deze combinatie leidt tot meer betrokkenheid.

Alles op Instagram? Nee, zeker niet.

Wat als je vooral verkeer naar je website wilt realiseren en minder geïnteresseerd bent in likes? Dan blijkt de keus voor een Facebookcampagne zo slecht nog niet. Bij bijna alle campagnes zien we namelijk dat de doelgroep op Facebook makkelijker klikt waardoor we gemiddeld 4x meer klikken realiseren op Facebook dan op Instagram, met een uitschieter tot 14x meer websiteklikken afhankelijk van de uiting en doelgroep. Daarnaast liggen de kosten per klik op Facebook gemiddeld 58% lager vergeleken met Instagram.

Hoe het komt dat dezelfde doelgroep op Instagram minder klikt, blijft gissen. Mogelijk komt het door de ‘mood’ waarin iemand is op Instagram, vergeleken met Facebook. Facebook is meer en meer een nieuwsbron aan het worden, waar mensen naar toe gaan om naast grappige filmpjes nieuwe informatie tot zich te nemen. Waardoor ze eerder geneigd zijn te klikken naar een externe website.

Terwijl mensen op Instagram door hun tijdlijn scrollen ter ontspanning en genieten van mooie plaatjes. Uit onderzoek blijkt wel dat de bezoekers die via Instagram op je site komen 192 seconden langer blijven dan bezoekers via andere social media. Verkeer van Instagram is dus wel kwalitatief beter.

Twee platformen, twee doelen

We kunnen stellen dat het ligt aan je doelgroep en het doel van je campagne of je deze het beste via Facebook of Instagram of misschien wel allebei moet uitzetten. Ondanks de groeiende populariteit van Instagram en het feit dat de doelgroep hier over het algemeen meer betrokkenheid toont bij content van merken, geldt dat je Facebook nog steeds het beste kunt inzetten als het belangrijkste doel van je campagne is om websiteverkeer te genereren.

Dit ligt mogelijk anders als de jongeren doelgroep voor jou het belangrijkste is. We kunnen er niet omheen dat zij steeds lastiger te bereiken zijn op Facebook. Voor die doelgroep is Instagram een mooi alternatief. Aan ons de taak om met een heldere boodschap en aantrekkelijke content ervoor te zorgen dat ze wel willen klikken op een link.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.