Adverteren in Instagram Stories, hoe doe je dat?

Door 12 april 2018Media
Adverteren in Instagram Stories

Instagram Stories zijn in korte tijd ongekend populair geworden. Adverteren in Instagram stories biedt kansen voor bedrijven. Maar hoe speel je hier op in als je bedrijfsaccount maar weinig volgers heeft? Of misschien ben je nog helemaal niet actief op Instagram. Dan biedt adverteren in Instagram Stories mogelijk een oplossing. Alleen waarom zou je willen adverteren tussen de Stories en hoe pak je dit het beste aan?

 

Wat zijn Instagram Stories?

De Instagram Stories zijn een extra manier om foto’s en video’s te delen met je volgers. Normale updates komen in de tijdlijn te staan van je volgers en de update wordt toegevoegd aan je account. Meestal zijn de updates die geplaatst worden op de tijdlijn de mooiste foto’s, aangezien deze zichtbaar blijven op je account en je er ‘likes mee kunt scoren’. Je plaatst hier bijvoorbeeld je beste vakantiefoto’s de foto waar je zo goed opstaat dat het zonde zou zijn om het niet te delen. Hierdoor ontstaat er op je profiel een overzicht van jouw mooiste momenten.

De Stories worden daarentegen vooral gebruikt om leuke, meer vluchtige updates te versturen van wat je op een dag meemaakt. De Stories verdwijnen weer na 24 uur, waardoor de drempel tot het plaatsen een stuk lager ligt. Veel bedrijven maken al op een creatieve manier gebruik van Instagram Stories om hun volgers te inspireren of te amuseren. Zie hier een aantal voorbeelden.

Zoals in de introductie aangegeven is het ook mogelijk om te adverteren tussen de Stories. Maar wat zou nou een relevante reden kunnen zijn om dit als bedrijf te doen?

Waarom zou je adverteren in Instagram Stories?

Voordat we loslaten hóe je het beste je advertenties in kan zetten tussen de Stories, vertellen we je eerst meer over de mogelijke redenen om als bedrijf hiervoor te kiezen.

Bereiken van jongeren

Jongeren verlaten Facebook in grote getale. Instagram en Snapchat profiteren hier het meeste van. Snapchat, Youtube en Instagram zijn de grootste platforms in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. Het voordeel van Instagram is dat je met 2,1 miljoen dagelijkse gebruikers ook in de categorie 20-34 jaar een groot bereik kan behalen. Waar dit op Snapchat met 1,3 miljoen dagelijkse gebruikers minder goed lukt.

Targeting

Doordat Instagram is overgenomen door Facebook kan je gebruik maken van de targeting opties die ook voor Facebook beschikbaar zijn. Zo kan je heel gericht bepaalde doelgroepen bereiken, met relatief kleine budgetten. Dit kan bijvoorbeeld niet op Snapchat, waar je minder targeting mogelijkheden hebt en je minimaal 50 euro per dag moet spenderen.

Full screen ervaring

De Stories van Instagram nemen het volledige mobiele scherm in beslag. Er is alleen aandacht voor jouw merk op het moment dat de advertentie in beeld is. Viewability is hier dus geen issue.

Visueel platform

Waar Facebook meer een verzamelplatform van video, content en nieuws is geworden, is Instagram bij uitstek een visueel platform. Facebook werkt beter om mensen naar andere sites te leiden, maar als je gezien wilt worden, is Instagram meer geschikt. Zo is gebleken dat de add recall op Instagram 2,8x hoger ligt dan op Facebook. Ondanks dat de CTR over het algemeen lager ligt spenderen de mensen die wél doorklikken aanzienlijk meer tijd op de website1.

Tips & Tricks

Nu het duidelijk is waarom Instagram Stories ingezet moeten worden, zullen we even inzoomen op enkele praktische tips om van jouw campagne een succes te maken.

Grijp de aandacht

Het allerbelangrijkste is om direct de aandacht te grijpen. Anders word je weg geklikt (Op snapchat is de gemiddelde kijktijd van gelijksoortige advertenties 1 seconde). Dus pak in de eerste seconde al de aandacht. Begin niet gelijk met een beeld met veel tekst of hele zinnen, maar start kort met een paar woorden of een leuk/grappig beeld dat triggert en vooral nieuwsgierig maakt.

Gebruik video

Gebruik video in plaats van een statische afbeelding. Video’s kunnen tot 15 seconden lang ingezet worden, terwijl een afbeelding 5 seconden in beeld blijft. Daarnaast kan je een boodschap beter kwijt in een video en de doelgroep kijkt steeds meer video. Het voordeel van Instagram Stories is dat de video’s helemaal niet gelikt hoeven te zijn.

Wees een story

Laat de advertentie overkomen als een echte story. Bijvoorbeeld door het toevoegen van smileys, filters, stickers, tekst of een boomerang. Op die manier past het beter in de omgeving waar je staat. Over het algemeen werken ‘echte video’s’ beter dan geanimeerde beelden. Dit zie je namelijk in de stories van vrienden ook niet, waardoor het snel duidelijk is dat het gaat om een advertentie.

Duidelijke CTA

Eindig met een duidelijke call-to-action. Wacht ook niet tot het allerlaatste moment, maar eindig bijvoorbeeld met een still van 2-3 seconden om de mensen de kans te geven omhoog te swipen.

Audio aan/uit

Zorg dat de uitingen zonder geluid ook goed te begrijpen zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat de video’s zonder geluid gemaakt moeten worden. Zorg dat geluid/muziek de video versterkt, maar niet dat de video er afhankelijk van is.

Experimenteer

Last but not least, Experimenteer! Test met verschillende uitingen. Zo kom je er vanzelf achter waar de doelgroep goed op reageert.

     

Carrousel ads

Op dit moment kan je alleen een enkele uiting laten zien aan de doelgroep. Instagram heeft echter aangekondigd dat het binnenkort mogelijk is om met carrousel ads in Stories te adverteren. Hier wordt mee geëxperimenteerd door verschillende bedrijven, dus deze optie zal snel beschikbaar worden voor iedereen.  In eerste instantie zullen dit maximaal drie afbeeldingen / video’s worden en wellicht later nog meer.

Dit biedt de ruimte om creatieve ideeën te verzinnen om de uitingen leuk op elkaar over te laten lopen en je kan in totaal langer in beeld zijn. De gebruikers kunnen door een klik op het scherm direct door naar de volgende slide van de carrousel, maar kan ook door middel van een swipe de volledige carrousel weg krijgen. Dus ook hier geldt dat je met de eerste uiting direct de aandacht moet grijpen en de gebruikers een reden te geven om je niet weg te swipen.

1https://www.yotpo.com/blog/advertise-on-instagram/

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.