Hoe maak je een goede radiocommercial?

Door 9 april 2018Media
goede radiocommercial

Tijdens de Lunchsessie ‘Radio 2.0‘ kwam het al even aan de orde: hoe maak je een goede radiocommercial? Onderzoeker Remco de Stigter somt de belangrijkste elementen voor je op.

Herkenbaar geluid

Er is al behoorlijk wat onderzoek gedaan naar succesvolle radio spots. Een belangrijk kenmerk van een goede spot is dat er maximaal twee boodschappen in zitten. Daarnaast is een expliciete call-to-action wenselijk wanneer het een actiematige campagne betreft (ga naar www…).

Wanneer je radioreclame gebruikt als een instrument om het merk te bouwen, denk dan goed na over het merkbeeld dat je door middel van geluid over wil brengen. Zeker in deze tijd van gefragmenteerde online audiodistributie is het van belang dat je als merk een herkenbaar geluid hebt.

Likeability en merkattributie

Maar de allerbelangrijkste factoren van een commercial zijn likeability en merkattributie. Een hoge likeability, oftewel een sterke waardering van de luisteraar voor een commercial. Zorgt voor een hogere score van een commercial op kennis, houding en gedrag.

Merkattributie is de koppeling tussen merknaam en campagne. Zonder een goede merkattributie is reclame sowieso weggegooid geld. Een goede likeability en merkattributie maakt dat een commercial werkt of niet. En dit is heel makkelijk (vooraf) te meten.

Radiocampagne optimaliseren

Eén van de meest in het oog springende cases van Stroom was misschien wel die voor een Nederlandse bank, waar uit onderzoek bleek dat de merkattributie niet op orde was in de radiocommercial. Na het advies om de merknaam prominenter te vermelden in de spotjes is de merkkoppeling vervolgens aanmerkelijk verbeterd (13%).

Het loont dus om je radiocommercial te testen om een betere campagne te voeren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Remco de Stigter, research director bij Stroom, of je media adviseur.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.