Extra betalen voor Brand Safety

In de blog met onze voorspellingen voor 2018 schreef ik over brand safety en de trend dat de grote online platforms (o.a. Facebook en Youtube) zelf content gaan creëren. Hier zitten verschillende motieven achter. Door het bieden van exclusieve premium content hopen deze partijen natuurlijk de doelgroep op hun platform te kunnen houden, wat financieel gunstige mogelijkheden biedt. Er ligt echter nog een belangrijk motief aan ten grondslag, namelijk de issues rondom brand safety.

Brand safety issue biedt mogelijkheden

Voor adverteerders was het voorheen niet mogelijk om te weten bij welke content je advertenties precies uitgeleverd werden. Hierdoor kan je advertentie rondom onderwerpen komen te staan, waar je eigenlijk niet mee geassocieerd wilt worden. Zonder dat je dit zelf weet. Dit heeft al geleid tot het afhaken van meerdere grote adverteerders op deze platforms.

Door eigen content te creëren kunnen bijvoorbeeld Facebook en Youtube garanderen dat de advertenties voor hoogwaardige content vertoond worden. Hierdoor komt de brand safety niet meer in het geding. Wel zal hier ongetwijfeld een prijskaartje aan hangen. Als adverteerder moet je dus wel wat extra’s over hebben om in een kwalitatieve omgeving te staan. Onderzoek heeft aangetoond dat advertenties in een premium omgeving tot betere resultaten leiden, dus het is zeker het overwegen waard.

Bron: Channel4 

Facebook Watch

In Amerika heeft Facebook al hun eigen content kanaal opgericht, genaamd Facebook Watch. Hier is premium content te zien die door Facebook zelf wordt geproduceerd. Voor deze content kunnen pre-rolls worden ingekocht, wat niet mogelijk is bij de content op je tijdlijn. Hier komen posts voorbij waar je niet zelf naar op zoek bent, maar die Facebook jou voorschotelt. Terwijl je bij Facebook Watch zelf kiest om de content te kijken en dus, zo redeneert Facebook, het er wel voor over hebt om eerst een pre-roll te kijken. Bij de langere video’s op de tijdlijn van de gebruikers zijn trouwens een tijdje geleden al wel mid-rolls advertenties toegevoegd.

Aangescherpt beleid

Zowel Youtube als Facebook nemen als antwoord op de kritiek rondom brand safety ook nog andere maatregelen. Het beleid wordt flink aangescherpt, waardoor bijvoorbeeld niet ieder Youtube kanaal in aanmerking komt om advertenties bij te plaatsen. Als creator moet je nu minimaal 1.000 subscribers hebben en moet er in een jaar tijd 4.000 uur naar je video’s gekeken worden om in aanmerking te komen voor advertising, oftewel, om geld te verdienen met je kanaal. Op deze manier wil Youtube voorkomen dat advertenties voor kwalitatief slechte video’s geplaatst worden. Beide platforms monitoren daarnaast nog intensiever wat voor content er wordt geüpload.

Nog altijd geen transparantie

Een tegengeluid is ook gelijk hoorbaar. ‘Kleine’ creators voelen zich gepasseerd, terwijl dit juist de mensen zijn die ervoor hebben gezorgd dat Youtube zo groot is geworden. Daarnaast lijkt het erop dat zowel Youtube als Facebook in 2018 nog altijd geen onafhankelijke partijen laten mee-meten.

Dit betekent dat we voor de resultaten op Facebook nog steeds afhankelijk zijn van de cijfers van Facebook. Een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt. Ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen moeten we beide partijen maar op hun woord blijven geloven en is het wachten op nieuwe problemen.

De oplossing om er zeker van te zijn dat je advertenties in een kwalitatief ümfeld weergegeven  worden, bieden de platforms dus met hun eigen content. De hogere prijs die hiervoor betaald moet worden zal je op de koop moeten toenemen.