Wat betekenen de veranderingen bij STER?

Door 22 september 2017Media
STER

STER kondigde onlangs een grote koerswijziging aan t.a.v. de inkoopmogelijkheden voor 2018. De veranderingen gelden voor alle disciplines, dus voor Radio, TV en Online.

De belangrijkste wijzigingen bestaan uit:

  • Er komen vaste prijzen voor alle adverteerders, ongeacht hoeveel er wordt ingekocht. Hier is ook de bemiddelingskorting (bureaukorting Stroom) van 15% al in verwerkt.
  • Het aantal inkoopdoelgroepen wordt vereenvoudigd: de basis vormt de groep 25-67 jaar, werkend Nederland. Daarbinnen is het mogelijk om specifiek te richten op mannen/vrouwen, AB1 en boodschappers.
  • Daarnaast blijft een speciaal aanbod bestaan voor kinderen (3-12 jaar), jongeren, senioren en B-to-B.

Volgens STER betekent dat:

  • Vaste prijs geeft duidelijkheid: alle klanten weten van tevoren waar ze aan toe zijn.
  • Geen prijsonderhandelingen en jaarcontracten meer. Dit zorgt voor efficiëntie en flexibiliteit om snel op veranderingen/actualiteiten in te kunnen spelen.
  • Het wordt makkelijker en efficiënter om bij STER in te kopen.
  • Omdat de prijzen vast komen te staan, kunnen onze gesprekken weer gaan over de essentie: hoe kunnen we het aanbod van STER zo optimaal mogelijk inzetten om de campagnedoelstelling(en) te realiseren?

De afschaffing van de 15% bemiddelingskorting komt niet als een volslagen verrassing want STER heeft eerder, eind 2012 deze maatregel willen doorvoeren. Voor Stroom is de verandering (en dus voor onze adverteerders) geen issue, want onze back office en alle inkoopsystemen zijn hier op voorbereid.

Wij zullen er uiteraard op toezien dat STER in 2018 de bruto tarieven met 15% verlaagd. Zodat de netto campagnekosten t.o.v. voorgaande jaren, bij gelijkblijvende uitgangspunten, niet toenemen.

Kleinere adverteerders krijgen de kans

De eerste signalen van de andere exploitanten duiden er niet op dat deze maatregel door alle RTV-exploitanten wordt toegepast. Al blijft het afwachten wat bijvoorbeeld Talpa Holding (eigenaar van o.a. SBS Nederland en Radio 538, Sky Radio) gaat doen.

Medio november gaat STER meer details onthullen op het gebied van de inkoopvoorwaarden en de tarieven. Dit heeft onze aandacht want het gaat aantonen of STER inderdaad een dusdanig interessant prijsbeleid gaat voeren, waarmee zij nieuwe omzet van kleinere adverteerders (e-commerce) gaat binnenhalen en grotere adverteerders gaat afstoten.

Dat laatste lijkt welhaast ingecalculeerd te zijn want STER maakt in haar pricing geen onderscheid meer tussen adverteerdersbudgetten van pakweg €100.000,- en €2.000.000,-. Dat is op zijn zachtst gezegd een apart beleid.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.