Rijkswaterstaat grootste onderhoudsopgave ooit

Door 24 juli 2017Onderzoek
Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat wordt de komende jaren geconfronteerd met de grootste onderhoudsopgave in haar geschiedenis. Wanneer dit plaatsvindt zijn er twee zaken belangrijk: 1. Het informeren over de aanstaande werkzaamheden. 2. Begrip vragen voor de hinder die deze zullen veroorzaken. Om dat te doen wordt er in het najaar een publiekscampagne gelanceerd. 

Tappan Communicatie heeft in samenwerking met VideoAgency een film hierover gemaakt. In de korte film wordt de impact van het onderhoudsprogramma, aan het algemene publiek duidelijk gemaakt. Stroom is gevraagd om vooraf te testen of de boodschap in deze film overkomt zoals bedoeld. Om de gewenste inzichten te achterhalen hebben we daarom een concept-test onder weggebruikers uitgevoerd.

Live testen bij Stroom

De provincie Zuid-Holland heeft de meeste tunnels, viaducten en bruggen, daarom zal de impact van het onderhoudsprogramma hier het meest voelbaar zijn.  Als onderzoeksdoelgroep is dan ook gekozen voor automobilisten uit Groot-Rotterdam die met enige regelmaat op de snelweg rijden. De film is getest aan de hand van een focusgroep. Omdat Stroom beschikt over een eigen onderzoeksruimte, heeft dit gesprek plaatsgevonden op ons kantoor in het centrum van Rotterdam. Direct na afloop van de focusgroep zijn de resultaten geëvalueerd met Tappan Communicatie, die het gesprek live kon volgen.

Praktische inzichten Rijkswaterstaat

Tijdens het gesprek met de doelgroep bleek dat Rijkswaterstaat met deze film op de goede weg is. Het onderzoek heeft veel praktische inzichten opgeleverd om de boodschap sterker te maken. Tijdens de test werden een aantal zaken duidelijk. Onder andere dat de gedachte om de onderhoudswerkzaamheden vroegtijdig te communiceren, op grote waardering van weggebruikers kon rekenen. Bovendien is het volgens de doelgroep belangrijk om zo concreet mogelijk te zijn. En een goede balans te vinden tussen constructieve informatie en de negatieve gevolgen van de werkzaamheden (hinder, vertragingen, etc.).

Eind september gaat de campagne live en zal de video te zien zijn.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.