Betekent Netflix het einde voor TV en bioscoop?

Door 30 maart 2016Media, Strategie
Netflix stopt TV en Bioscoop

Video on demand zoals Netflix is hot. Maar welke impact heeft dit fenomeen op het mediagedrag van de consument? In het verleden is door diverse deskundigen verondersteld dat naast het televisie kijkgedrag ook het bioscoopbezoek zou worden beïnvloed. Door het succes van Netflix en vergelijkbare online streamingdiensten. De vraag dringt zich dan ook op of een dergelijk effect inmiddels zichtbaar is in de cijfers?

De Whitepaper

Met dit artikel wordt het nieuwe whitepaper van Stroom over het kijkgedrag bij Netflix ingeleid. Deze is te downloaden op onze website of aan te vragen via de mail. Door het combineren van verschillende bronnen als Nielsen Media, NOM doelgroepmonitor en ons eigen Millennial onderzoek, kunnen we het gebruik en gevolg van streamingdiensten in vergelijking met TV en bioscoop bespreken.

Netflix is inmiddels alweer ruim twee jaar geleden geïntroduceerd in Nederland, en hoewel het bedrijf geen mededelingen doet omtrent het aantal abonnees in lokale markten (m.u.v. thuisland Amerika), schatten marktvorsers dat er inmiddels ruim 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens zijn met een abonnement. Dit betekent dus dat bijna één op de vijf huishoudens in ons land geabonneerd is op Netflix.

Download het Whitepaper over het kijkgedrag bij Netflix

Video on demand

Dat video on demand diensten zich op toenemende populariteit mogen heugen, bevestigt ook RTL dat het abonneebestand van haar online videodienst Videoland naar eigen zeggen met meer dan 200% heeft zien groeien in 2015. Overigens doet ook RTL geen uitspraken omtrent het aantal betalende abonnees, maar uit gegevens van de NOM Doelgroep Monitor zou blijken dat ongeveer 0,7% van personen van 13 jaar en ouder een abonnement heeft. Dit komt neer op bijna 100.000 abonnees. Aangezien deze gegevens van begin vorig jaar stammen, zou dit theoretisch betekenen dat de online streamingdienst inmiddels rond de 300.000 abonnees telt.

Naast een sterke groei van bestaande spelers neemt ook het aantal aanbieders verder toe. Zo is KPN eind vorig jaar met streaming videodienst Play gestart. Tegelijkertijd doen ook illegale alternatieven het goed. Zo is Popcorn Time zeer populair in ons land. Uit onderzoek door Stroom bleek eind vorig jaar al dat 25 procent (!) van de jongeren in de leeftijd van 14-21 jaar voornamelijk deze illegale streamingdienst gebruikt om films te kijken. Overigens kijken de meeste jongeren nog naar films op televisie (27%), terwijl 20 procent vooral films op Netflix kijkt. YouTube wordt door 7% genoemd als favoriet filmkanaal en 5 procent kijkt vooral films in de bioscoop. Bijna één op de zes noemt een ander kanaal.

Netflix einde TV en Bioscoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Stroom, Het mediagedrag van Millennials, 2015

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.