2016 vereist onderzoek 2.0

Door 28 januari 2016Media, Onderzoek
stroom onderzoek 2.0

Bij Stroom hebben we bij Onderzoek en Advies een duidelijke focus op het genereren van actiegerichte insights voor onze adverteerders. Dit betekent dat wij inhoud geven aan het aloude adagium ‘meten is weten’.

Zo worden bepaalde onderzoeksvragen soms niet met single source data beantwoord. Maar worden juist meerdere databronnen gecombineerd. Hierbij merken wij keer op keer dat het onderzoek een grote kwaliteitsimpuls krijgt. Bijvoorbeeld op het moment dat adverteerders actief zijn betrokken bij het verzamelen van insights.

Wat de onderstaande casus over Hornbach vooral aangeeft is dat het tijd wordt om verder te kijken dan alleen ad hoc (onderzoeks) oplossingen. Met behulp van online panels en grote steekproeven. We moeten proberen de puntjes te verbinden door naar verschillende bronnen te kijken. Op basis hiervan kunnen we oplossingen voor adverteerders en hun merken aandragen. Tegenwoordig is een veelheid aan (data)platformen beschikbaar. Of het nu via social media, location based research via smartphones, een online panelonderzoek of Google Analytics is. Het enige dat we moeten doen is het juiste signaal uit al het geluid te scheiden.

Casus: Folder-designtest Hornbach 2015

We hebben vorig jaar een groot onderzoek uitgevoerd naar de folder van bouwmarkt Hornbach. Hierbij is kennis vanuit verschillende databronnen betrokken én heeft de adverteerder zelf op bevlogen wijze geparticipeerd. Vanuit Stroom hanteren we dan ook de gedachte dat het verkrijgen van relevante business insights, het beste vanuit een partnership met adverteerders kan gebeuren.

”Zoals gezegd is de folder-designtest met Hornbach hier een goed voorbeeld van”

De folder is voor veel retailers nog een zeer belangrijk marketinginstrument. Hornbach vormt hier geen uitzondering  op. Het is voor de bouwmarkt een belangrijke tool om de winkel- en sitetraffic aan te jagen. In het geval van Hornbach was de opzet al jaren gelijk. Hierdoor heerste de nodige twijfel bij het (marketing)management of de folder in zijn huidige vorm nog wel voldoende effect sorteerde. Hoog tijd om te bezien of het mogelijk was de effectiviteit hiervan verder te optimaliseren. Het leuke aan dit onderzoek was dat naast de bestaande folder ook direct een aantal zogenaamde re-designs onder de loep werd genomen.

Verschillende organisaties

In gezamenlijk overleg met de adverteerder is besloten om tijdens het onderzoek niet alleen (potentiele) klanten te raadplegen, maar ook de enorme kennis die intern in de organisatie aanwezig was te benutten. We zijn dan ook de dialoog aangegaan met zowel consumenten (klanten & prospects) als medewerkers uit alle geledingen van de organisatie. Denk hierbij aan Inkopers, Vestigingsmanagers, Marketing & Sales en Directie. Hiernaast hebben we onszelf niet beperkt door deze doelgroepen enkel te bevragen (kwalitatief onderzoek door middel van expertpanel en interviews), maar hebben we ook het kijk- en leesgedrag gemeten met behulp van online eyetracking.

Al deze bouwstenen zijn later in elkaar geschoven zodat vanuit meerdere invalshoeken een volledig begrip ontstond van de werking van de folder. Op basis van deze combinatie van gedrags- & neuro-onderzoek hebben we onze adverteerder zeer concrete handvatten kunnen aanreiken ter verdere verbetering van de folder en hiermee ook, op indirecte wijze, de bedrijfsresultaten.

stroom onderzoek 2.0

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.